Fläskfilé med sötpotatisröra

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
175°

Gör en variant på den klassiska potatispurén, en färgstark röra med lite sydafrikansk touch av sötpotatis och apelsin. 

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 gr fläskfilé

Sötpotatisröra
2 stora sötpotatisar
2 stora morötter
1 vitlök pressad
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk färsk rosmarin
1/2 dl pressad apelsinsaft
2 msk olivolja
1/2 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Skala sötpotatis och morötter. Skär upp dem i grova bitar och pensla på lite olivolja. Lägg i en ugnsfast form.

3. Putsa fläskfilén, salta och peppra. Bryn den i lite smör i en stekpanna så att den får en fin yta runt om. Lägg över i en ugnsfast form och sätt en termometer i den tjockaste delen.

3. Stoppa in potatisen, morötterna och fläskfilén samtidigt, men dela upp i två olika formar. Baka potatisen och morötterna i ugn ca 30 minuter eller tills de blir mjuka. Fläskfilén är klar när innertemperaturen visar ca 70 grader. Det tar ungefär 40 minuter.

4. Fräs vitlök och schalottenlök i smör tills de blir mjuka. När potatisen och morötterna är färdiga i ugnen blandas alla ingredienserna i en matberedare eller mosas med en handmixer.

5. Låt köttet vila i 10 minuter i folie innan det skärs upp så att köttsaften stannar kvar i köttet. Skiva upp fläskfilén och servera med en klick sötpotatisröra och en grönsallad.

Mer på grapevine.se

J.P Ramos får fin utmärkelse för hållbarhetsarbete

Vingården DUORUM VINHOS, som är en del av JOÃO PORTUGAL RAMOS VINHOS, fick nyligen utmärkelsen ”bästa europeiska hållbarhetsarbetet inom jordbruk”. Grattis säger vi på Grapevine.se !

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Bondbönsbruschetta med minimozzarella

Otroligt goda att mumsa på till ett glas vin.