Fransk söndagskyckling

Champinjon, sidfläsk och kyckling – typisk sydfransk mat. Rätten smakar som långkok, trots kort tillagningstid. Strö över persilja och servera med nykokt potatis.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

600 g kycklinglårfilé med skinnet
1 tsk citronsaft
salt och peppar
smör
2 gula lökar, finhackade
250 g skogschampinjoner, skurna i bitar
250 g sidfläsk i fina kuber
en nypa salt

Sås
3 dl kycklingbuljong
7 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
1 purjolök, blasten
1 liten gul lök
salt och peppar
ev ett par droppar citronsaft

Gör så här
  1. Stek lök, svamp och fläsk. Ställ åt sidan.
  2. Stek kycklingen i medelvarm panna tills den är genomstekt och skinnet är krispigt.
    Lägg kycklingen åt sidan.
  3. Skölj ur pannan med vatten och en kycklingbuljongtärning, spara skyn till såsen.
  4. Häll 3 dl av buljongskyn från stekpannan i en kastrull. Tillsätt vin, hälften av grädden, lök och purjolöksblasten och koka ner vätskan tills såsen blivit simmig och lite tjock. Tillsätt resten av grädden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Om såsen är tunn, red ev såsen med Maizena.
  5. Servera kycklingbitarna på ett fat med kokt potatis och lite gelé. Häll över såsen och garnera med finhackad persilja.

Mer på grapevine.se

Portugals skafferi

Böljande kullar och pittoreska byar – Portugals största region fängslar verkligen. Alentejo är omtalat för sina goda viner och sitt rustika kök, men känns trots detta oförtjänt bortglömt. Följ med på en resa till Portugals hemliga skafferi. Vi är bara en och halv timme öster om Lissabon, ändå känns

Tommasi Ripasso

Fyllig Ripasso till kötträtter och smakrika ostar

Pankofriterad kycklingtaco med rostad majssalsa, guacamole och srirachamajo

Om du vill kan du steka kycklingen i mycket olja i stället för att fritera. Vill du bjuda på vegetarisk fiesta går det utmärkt att byta ut kycklingen mot bitar av Quorn.