Fransk söndagskyckling

Champinjon, sidfläsk och kyckling – typisk sydfransk mat. Rätten smakar som långkok, trots kort tillagningstid. Strö över persilja och servera med nykokt potatis.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

600 g kycklinglårfilé med skinnet
1 tsk citronsaft
salt och peppar
smör
2 gula lökar, finhackade
250 g skogschampinjoner, skurna i bitar
250 g sidfläsk i fina kuber
en nypa salt

Sås
3 dl kycklingbuljong
7 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
1 purjolök, blasten
1 liten gul lök
salt och peppar
ev ett par droppar citronsaft

Gör så här
  1. Stek lök, svamp och fläsk. Ställ åt sidan.
  2. Stek kycklingen i medelvarm panna tills den är genomstekt och skinnet är krispigt.
    Lägg kycklingen åt sidan.
  3. Skölj ur pannan med vatten och en kycklingbuljongtärning, spara skyn till såsen.
  4. Häll 3 dl av buljongskyn från stekpannan i en kastrull. Tillsätt vin, hälften av grädden, lök och purjolöksblasten och koka ner vätskan tills såsen blivit simmig och lite tjock. Tillsätt resten av grädden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Om såsen är tunn, red ev såsen med Maizena.
  5. Servera kycklingbitarna på ett fat med kokt potatis och lite gelé. Häll över såsen och garnera med finhackad persilja.

Mer på grapevine.se

Guldkorn i Sälenfjällen

Under fjäll- och skidentusiasternas absolut högsäsong vårvintern, har Grapevine-redaktionen rest till Sälenfjällen. Här är möjligheterna till mat, dryck, afterski och fika nästan oöverskådligt. Vi bestämde oss för att hitta några av de absoluta guldkornen. Italien i Sälen Alldeles vid högfjällets

Tommasi Bosco del Gal Custoza

Bianco di Custoza DOC

Whiskymarinerad entrecôte med fänkålssallad och granatäpple

Entrecôte är ett utmärkt alternativ till oxfilé, som här får spännande smak av whiskymarinaden.