Friterade räkbollar serverade med koriander och het sesamdipp

Tid 
80 Minuter
Antal 
4 personer

Frasiga räkbollar med sesamdipp är ett trevligt tilltugg till fördrinken.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Friterade räkbollar 
500 g räkor, skalade 
1/2 dl kokosgrädde 
2 msk ostronsås 
1 kruka koriander 
1 dl ströbröd 
2-3 vitlöksklyftor 
2 nypor flingsalt 
1 liter neutral rapsolja till fritering 

Sesamdipp 
1 msk fint riven ingefära 
2 dl japansk soja 
1 dl risvinäger 
1 msk sesamolja 
2 msk honung 
3 tsk torkade chiliflingor 
1 tsk sesamfrön

Gör så här

1. Mixa 2/3 av räkorna med kokosgrädde, ostronsås, koriander och ströbröd i en matberedare. 

2. Hacka resten av räkorna grovt och blanda ner i smeten. Riv till sist ner vitlöken, salta och rör om. Låt räksmeten vila i kyl i ca 1 timme eller längre. 

3. Rulla till kulor och fritera i kastrull till gyllenbrun färg. Låt rinna av på papper före servering. Garnera med färsk koriander. 

4. Sesamdipp Riv ingefäran fint och vispa ihop ingredienserna till sesamdippen.

Mer på grapevine.se

Matkreatör

Stjärnkocken Paul Svensson är ständigt aktuell. Han föreläser om hållbar matlagning, coachar mästerkockar på tv, spottar ur sig en kokbok om året och nyligen utsågs Restaurang Fotografiska, där han är matkreatör, till ”Årets terroir”. Paul Svensson är inte vegetarian. Tvärtom, han uppskattar både

Helstekt hjortfilé med blomkålstryffelpuré, sotade rotfrukter och portvinssky

Hjortfilé med delikat mild puré på blomkål med smak av tryffel och portvinssky.