Fyllig tomatsås på sicilianskt vis

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

En lättlagad njutning med smaker av solmogna tomater och basilika.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

6-8 tomater (gärna solmogna) eller 1 burk krossade tomater

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl råsocker
1/2 dl olivolja
salt och peppar
200 g blandade tomater
1 kruka basilika

Gör så här

1. Börja med att skala de färska tomaterna genom att göra ett kryss med en kniv och doppa dem i kokande vatten. Klyfta och kärna ur dem sedan.

2. Skiva rödlöken och vitlöken tunt. Stek den mjuk i olivolja. Häll på tomatkross eller tomatklyftorna.

3. Vänd ner sockret. Sänk värmen och låt puttra i ca 10 minuter.

4. Häll på olivolja och smaka av med salt och peppar.

5. Lägg i småtomaterna. Koka i ytterligare 5-10 minuter.

6. Vänd ner basilika innan servering. Servera med nyriven parmesan.

Mer på grapevine.se

Vin till kyckling?

Kyckling är ju populärt i många varianter på rätter, därför är det svårt att säga att ett specifikt vin passar till. Det beror helt på kryddning och tillbehör. Till lättkryddad kyckling med mild smak passar rosévin, te x Tommasi Baciorosa Appassionato . Föredrar du hellre vitt vin skall du satsa på

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Viltstek med svamp- och polentakräm

Smakrik hösträtt där steken långsamt bakas i ugnen, medan du fokuserar på tillbehören.