Glutenfri cheesecake med hallonswirl

Smilla Luuks glutenfria cheesecake uppskattas av alla, oavsett om de är glutenintoleranta eller inte. Kakan är både krämig och lite syrlig och är dessutom vacker som en tavla. Servera gärna kakan med en sval vindrink. Fyll ett stort vinglas med rikligt med is, jordgubbar och färsk mynta. Häll på Black Tower Sparkling Ice och njut. 

Recept: Smilla Luuk Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

150 g glutenfria digestivekex
75 g smör

Hallonkompott
2 1/2 gelatinblad
300 g frysta hallon
1 1/2 dl strösocker

Fyllning
3 gelatinblad
200 g vit choklad
4 dl crème fraiche
400 g Philadelphiaost

Gör så här
  1. Krossa digestivekexen i en plastpåse med hjälp av en kavel.
  2. Smält smöret, blanda med smulorna och tryck ut blandningen jämnt i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylskåp.
  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Koka hallon och socker på låg värme i ca 10 min. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonkompotten.
  5. Sila av hallonkärnorna och låt kompotten svalna helt.
  6. Gör nu fyllningen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  7. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och crème fraiche i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills det blivit en jämn smet.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Låt svalna något.
  9. Vispa chokladblandning och Philadelphiaost till en jämn smet.
  10. Häll fyllningen över bottnen och sedan hallonkompotten fläckvis ovanpå fyllningen, så att det bildas små hallongropar.
  11. Dra ett grillspett eller en potatissticka i fyllning och kompott så att det bildas ett fint mönster.
  12. Låt kakan stelna i kylskåp minst 1 timme.

Läs intervjun med Smilla Luuk

Mer på grapevine.se

Expert på champagne

Maya Samuelsson är sommelier och expert på mousserande vin. Hon undervisar på familjeföretaget Vinkällan och tipsar om vin i TV4. Här berättar hon hur det hela började – att vin har funnits i hennes liv sedan barnsben. Maya var bara ett halvår gammal då hon besökte sin första vingård och redan i

Stekt hälleflundrafilé med svamprisotto

Hälleflundra kan nog vara den lyxigaste fisken av alla. Här serverad med krämig risotto, picklade rotfrukter och små salta chips av parmaskinka.