Glutenfri cheesecake med hallonswirl

Smilla Luuks glutenfria cheesecake uppskattas av alla, oavsett om de är glutenintoleranta eller inte. Kakan är både krämig och lite syrlig och är dessutom vacker som en tavla. Servera gärna kakan med en sval vindrink. Fyll ett stort vinglas med rikligt med is, jordgubbar och färsk mynta. Häll på Black Tower Sparkling Ice och njut. 

Recept: Smilla Luuk Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

150 g glutenfria digestivekex
75 g smör

Hallonkompott
2 1/2 gelatinblad
300 g frysta hallon
1 1/2 dl strösocker

Fyllning
3 gelatinblad
200 g vit choklad
4 dl crème fraiche
400 g Philadelphiaost

Gör så här
  1. Krossa digestivekexen i en plastpåse med hjälp av en kavel.
  2. Smält smöret, blanda med smulorna och tryck ut blandningen jämnt i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylskåp.
  3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Koka hallon och socker på låg värme i ca 10 min. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonkompotten.
  5. Sila av hallonkärnorna och låt kompotten svalna helt.
  6. Gör nu fyllningen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  7. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och crème fraiche i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills det blivit en jämn smet.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Låt svalna något.
  9. Vispa chokladblandning och Philadelphiaost till en jämn smet.
  10. Häll fyllningen över bottnen och sedan hallonkompotten fläckvis ovanpå fyllningen, så att det bildas små hallongropar.
  11. Dra ett grillspett eller en potatissticka i fyllning och kompott så att det bildas ett fint mönster.
  12. Låt kakan stelna i kylskåp minst 1 timme.

Läs intervjun med Smilla Luuk

Mer på grapevine.se

Kokbokstips: "Smak, mat och vin – de bästa kombinationerna"

Nyligen lanserade frilanskocken och journalisten Peter Streijffert sin fjärde bok Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna. Med hjälp av sin unika smakskala guidar han läsarna till de bästa smakkombinationerna och bjuder på massor av vegetariska recept. Upptäck smakernas värld Vad avgör hur

Angostura Orange Bitter

Perfekt smaksättare

Pot au feu på kyckling

En äkta pot au feu är ett riktigt långkok som står och puttrar länge, här gör vi en betydligt snabbare variant.