Gratinerade havskräftor

Tid 
20 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
225°

Kräftor från havet med smör av chili, citron och rostad sötmandel.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

12 havskräftor

2 röda chilifrukter
150 g rumstempererat smör
6 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
50 g sötmandel
1 citron
1 äggula
1 msk olivolja
Färsk oregano till garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C. Dela havskräftorna på längden och placera dem i en långpanna.

2. Hacka och rosta mandlarna i en torr panna.

3. Mixa olivolja, hackad chili, vitlök, äggula, torkad oregano och saften samt rivet skal av en citron i en bunke. Klicka ner smöret lite i taget och blanda slutligen ner mandlarna.

4. Bred smöret över kräftorna och gratinera dem på det översta läget i ugnen i ca 7 minuter.

5. Ös dem med smöret i pannan och gratinera ytterligare i 5 minuter. Garnera med färsk oregano och servera med nybakat bröd och Västerbottenost.

Mer på grapevine.se

Extra glöd med Angostura

Ta grillningen till en ny nivå med ett rökigt kryddsmör eller med en marinad gjort på honung, soja och den aromatiska Angostura Bitter.

Avokadosoppa med räkor och pepparrot

Lättlagad krämig soppa toppad med färska räkor och riven pepparot.