
Gratinerade havskräftor
Kräftor från havet med smör av chili, citron och rostad sötmandel.
12 havskräftor
2 röda chilifrukter
150 g rumstempererat smör
6 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
50 g sötmandel
1 citron
1 äggula
1 msk olivolja
Färsk oregano till garnering
1. Sätt ugnen på 225 °C. Dela havskräftorna på längden och placera dem i en långpanna.
2. Hacka och rosta mandlarna i en torr panna.
3. Mixa olivolja, hackad chili, vitlök, äggula, torkad oregano och saften samt rivet skal av en citron i en bunke. Klicka ner smöret lite i taget och blanda slutligen ner mandlarna.
4. Bred smöret över kräftorna och gratinera dem på det översta läget i ugnen i ca 7 minuter.
5. Ös dem med smöret i pannan och gratinera ytterligare i 5 minuter. Garnera med färsk oregano och servera med nybakat bröd och Västerbottenost.