Grillad ananas med kokosparfait

Tid 
120 Minuter
Antal 
4

En mumsig efterrätt signerad mästerkocken Ludvig Brydolf 

Recept: Ludvig Brydolf Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 ananas
3 dl socker
3 dl vatten
1 dl Angostura 1919

Kokosparfait
1 burk (250 ml) kokosmjölk
4 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
2 matskedar Angostura 1919
2 dl vispgrädde

Gör så här

1. Separera äggulor och lägg i en kastrull tillsammans med socker, rom och fröna från vaniljstången. Värm försiktigt under konstant vispning tills blandningen tjocknar och blir luftig. Ta då genast bort från värmen, blandningen får inte bli för varm för då koagulerar äggen och allt förstörs! Rör därefter i kokosgrädden, det krämiga toppskiktet i kokosmjölksburken och därefter grädden som vispats innan. Häll upp massan i portionsformar och frys, plocka sedan fram dem 10 min innan servering.

2. Koka upp lika delar vatten och socker tillsammans med kokosvattnet och en matsked rom och ställ åt sidan. Skala ananasen med hjälp av en kniv och skär undersidan till en plan yta. Hyvla med mandolin eller skär försiktigt med kniv några tunna flarn av ananasen och lägg dem i sockerlagen ca 5 min.

3. Placera ananasflarnen på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 100 grader i ca en timma. Ta ut och låt svalna innan och lossa därefter försiktigt från pappret.  Tillsätt resten av decilitern av rom till lagen och lägg den hela ananasen däri för att marinera minst 15 min. Grilla därefter ananasen (alternativt baka i ugnen) tills den får en karamelliserad yta och är varm och saftig inuti. Skär upp den grillade ananasen och servera till kokospafait, toppa med de torkade ananasflarnen.

Mer på grapevine.se

Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv.

Tommasi Crearo

Fylligt vin från Veneto med stor doft och smak

Sallad med anka och apelsin

Anka á l'Orange är en delikatess för många, men kräver både tid och tålamod. Här kommer en lite enklare variant inspirerad av denna rätt.