Grillad aubergine med misoglasyr och quinoasallad

Tid 
50 Minuter
Antal 
4 portioner
Ugn 
225°

En sagolikt god, helvegetarisk måltid med sötsalt misoglaserad aubergine och matig sallad. Aubergine kan också tillagas utan folie i 225° i ugn. Räkna med 40–45 min plus 5 extra min med glasyr.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 medelstora auberginer
olivolja
2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar

Misoglasyr
3 msk misopasta
1 msk ingefära, riven
1 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk flytande honung
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk olivolja

Dekoration
sesamfrön
koriander

Quinoasallad
2 dl svart quinoa
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
2 salladslökar, strimlade
150 g sugar snaps, strimlade
1 chili, urkärnad och hackad
1 avokado, i bitar
1/2 knippe rädisor, i tunna skivor
1 knippe koriander, bladen
2 tsk flingsalt
svartpeppar

Dressing
1 pressad lime
1 tsk wasabi eller fransk senap
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk flytande honung
1 dl olivolja

Gör så här
  1. Skär auberginerna i två delar på längden och skär ett rutmönster i snittytan.
  2. Pensla auberginerna med olivolja, salta och peppra innan du lägger dem i grillfolie med snittytan upp och baka dem på indirekt värme under lock tills de är helt mjuka.
  3. Blanda ingredienser till misoglasyren.
  4. Fördela glasyren ovanpå auberginerna, öppna folien så snittytan blottas och låt de gå ytterligare 5 min på grillen.
  5. Garnera med sesamfrön och koriander.
  6. Tillaga quinoan enligt förpackningen men tillsätt grönsaksfond i vattnet. Låt svalna.
  7. Blanda quinoan med resten av ingredienserna till salladen.
  8. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen.
  9. Servera auberginen med quinoasalladen.

Mer på grapevine.se

Guldkorn i Sälenfjällen

Under fjäll- och skidentusiasternas absolut högsäsong vårvintern, har Grapevine-redaktionen rest till Sälenfjällen. Här är möjligheterna till mat, dryck, afterski och fika nästan oöverskådligt. Vi bestämde oss för att hitta några av de absoluta guldkornen. Italien i Sälen Alldeles vid högfjällets

Bouillabaisse med rouille

Oh la la, fransk matlagningskonst när den är som bäst. Bouillabaisse betyder koka och sänka på franska och mot slutet sänks värmen på grytan, så att fisk och skaldjur behåller sin fina konsistens. ​