Grillad entrecôte

Tid 
90 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
225°

Saftig biff serverad med hemlagad BBQ-sås, bakpotatis och morotslaw.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

4 skivor välmarmorerad entrecôte á ca 200 g
4 bakpotatisar


BBQ-sås
2 rödlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
2 röda chilifrukter
2 dl rödvin
5 dl krossade tomater
2 msk japansk soja 
3 dl ketchup
2 msk brunt farinsocker
1 kruka färsk koriander
4 dl kalvfond sherryvinäger

Morotslaw
4 morötter
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 msk gul curry
salt & peppar

Gör så här

1. BBQ-sås: Skiva och skala röd- och vitlök. Låt löken svettas i olivolja med chili, rökt paprikapulver och spiskummin. Strö över farinsocker och rör tills sockret har löst sig. Tillsätt soja, kalvfond, rödvin, krossad tomat och tomatketchup, låt koka ihop på svag värme i ca 1 timme. Smaka av med sherryvinäger till önskad syra och hacka slutligen i färsk koriander.

2. Morotslaw: Skär morötterna till strimlor på mandolin eller med osthyvel och strimla sedan tunt. Blanda med curry, majonnäs och crème fraiche. Salta röran efter smak.

3. Bakpotatis: Gör ett kryss i potatisen och baka den i ugn på 225 °C eller i folie direkt på grillen i ca 1 timme beroende på storlek.

4. Entrecôte: Gnid in köttet med salt och peppar och grilla till önskad stekgrad. Fyll potatisen med morotslaw och servera med BBQ-såsen.

Mer på grapevine.se

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel. Vi frågade varför han bytte spår? Mathias Dahlgren är Sveriges genom tiderna mest

Vila Santa Reserva Magnum

Nyanserat och kryddigt vin

Långkokt srirachaglaserad högrev med bakad sötpotatis

Långkoka högrev är varken jobbigt eller avancerat. Långkoket sköter i stort sätt sig själv och du får gott om tid att göra en krämig cole slaw, baka sötpotatis och smaka på det härliga vinet.