Grillad hälleflundra med papas con mojo rojo

Antal 
4 portioner

En fantastisk rätt där vi lånat tillbehören från den kanariska gastronomin. Potatisen är kokt i rejält saltat vatten och såsen har rondör och sting på samma gång. Välj små delikatesspotatisar, färskpotatis har för tunt skal. Den underbara såsen passar även till grillat kött. Då det fortfarande är kyligt att grilla ute, går det lika bra att grilla fisken på galler i ugn, eller steka i grillpanna!

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

600 g hälleflundrafilé med skinn
alt torskrygg
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Saltkokt potatis
1 kg småpotatis med skal, tvättad
1 kg salt
vatten så det täcker

Mojo rojo
2 stora skivor vitt torrt bröd, tex levain
2 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk hela kumminfrön, mortlade
2 msk paprikapulver, gärna med rökig smak
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här
  1. Lägg potatisen i en kastrull och häll över saltet. Fyll med vatten tills det täcker en bit över potatisen.
  2. Låt koka under lock tills potatisen är klar. Ta upp potatisen med hålslev så det mesta av saltet ligger kvar i kastrullen.
  3. Skär bort kanterna från brödet och smula inkråmet i en matberedare. Häll på rödvinsvinäger och låt det dra 5 min.
  4. Tillsätt mortlade kumminfrön, paprikapulver och riven vitlök.
  5. Sätt igång maskinen och låt den gå medan du häller i oljan i en tunn stråle tills du får en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela fisken i 4 portionsbitar.
  7. Pensla gallret med olja och fiskbitarna med olja och grilla med skinnsidan ner ca 3–4 min, vänd och grilla ca 2 min på andra sidan. Salta och peppra väl.
  8. Servera med den saltkokta potatisen, mojo rojo och bönor eller bellaverde-broccoli.

Mer på grapevine.se

I vinets värld

Vinprovningar är ett bra och dessutom roligt sätt att lära sig mer om vin. Steg för steg bekantar man sig med olika viner, kommer närmre deras karaktär och lär sig mer om deras ursprung.

Arc-en-Ciel Rosé Mousseux

Fräscht och smakrikt ekologiskt alkoholfritt alternativ

Lammracks med färskpotatisquesadilla

Lammracks blir möra och saftiga av att grillas och trivs mycket bra i sällskap med grillad och lagom het potatisquesadilla.