Grillad hummer med rouille och surdegsbröd

Antal 
4 portioner
Ugn 
225°

Skaldjur på träkolsgrillen är en perfekt start på en sommarkväll. Den här lyxiga varianten är signerad Erik Hammar som vann Sveriges mästerkock 2018.

Recept: Erik Hammar Bild: Frida Wismar
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
2 kokta humrar
4 msk rumstempererat smör
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 kruka kruspersilja, hackad
1 msk rapsolja

Rouille
1/2 röd paprika, urkärnad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 pkt saffran á 0,5 g
2 äggulor
1 skiva vitt bröd, utan kanter
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 msk citronsaft
flingsalt

Tillbehör
surdegsbröd, i skivor
rapsolja

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Baka paprikan i ugnen i ca 30 min tills den börjat bli svart. Ta ut och låt svalna.
  3. Skala paprikan och hacka upp den i småbitar.
  4. Mixa ihop alla ingredienser till rouillen förutom olja, citronsaft och salt. Tillsätt oljan droppvis tills röran är tjock som en majonnäs. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå kallt till servering.
  5. Dela humrarna på mitten, rensa ut magsäcken och knäck klorna.
  6. Blanda ner vitlöken och persiljan i det rumstempererade smöret.
  7. Pensla surdegsbrödet med olja och grilla brödet ca 1 min på vardera sida.
  8. Pensla olja på humrarnas köttsida och grilla med köttsidan ner i ca 1 min.
  9. Ta av hummern från grillen och pensla på vitlökssmör. Servera med bröd och den härliga rouillen.

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

Arc-en-Ciel Rosé Mousseux

Fräscht och smakrikt ekologiskt alkoholfritt alternativ

Ljummen bulgursallad

Med grillad sötpotatis, salsiccia och babyspenat toppad med rökt, söt paprikadressing