Grillad hummer med rouille och surdegsbröd

Antal 
4 portioner
Ugn 
225°

Skaldjur på träkolsgrillen är en perfekt start på en sommarkväll. Den här lyxiga varianten är signerad Erik Hammar som vann Sveriges mästerkock 2018.

Recept: Erik Hammar Bild: Frida Wismar
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
2 kokta humrar
4 msk rumstempererat smör
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 kruka kruspersilja, hackad
1 msk rapsolja

Rouille
1/2 röd paprika, urkärnad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 pkt saffran á 0,5 g
2 äggulor
1 skiva vitt bröd, utan kanter
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 msk citronsaft
flingsalt

Tillbehör
surdegsbröd, i skivor
rapsolja

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Baka paprikan i ugnen i ca 30 min tills den börjat bli svart. Ta ut och låt svalna.
  3. Skala paprikan och hacka upp den i småbitar.
  4. Mixa ihop alla ingredienser till rouillen förutom olja, citronsaft och salt. Tillsätt oljan droppvis tills röran är tjock som en majonnäs. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå kallt till servering.
  5. Dela humrarna på mitten, rensa ut magsäcken och knäck klorna.
  6. Blanda ner vitlöken och persiljan i det rumstempererade smöret.
  7. Pensla surdegsbrödet med olja och grilla brödet ca 1 min på vardera sida.
  8. Pensla olja på humrarnas köttsida och grilla med köttsidan ner i ca 1 min.
  9. Ta av hummern från grillen och pensla på vitlökssmör. Servera med bröd och den härliga rouillen.

Mer på grapevine.se

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel. Vi frågade varför han bytte spår? Mathias Dahlgren är Sveriges genom tiderna mest

Angostura Aromatic Bitter

Barens salt & peppar!

Stekta fikon med honungsrostade nötter & mascarponemousse

En fulländad efterrätt som garanterat kommer att imponera på middagsgästerna, signerad kändiskocken Mattias Larsson