Grillad kalvfilé med sockerärtor, fetaost- och rödbetsröra

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer

Rosagrillad kalv med smöriga sockerärtor och god färgrann röra till gör vem som helst lycklig.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g kalvfilé

500 g rödbetor, kokta
fetaost
1 dl crème fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
sockerärtor
2 msk smör

Gör så här

1. Fetaost och rödbetsröra: Mixa rödbetor, fetaost, vitlök och crème fraiche till en slät röra. Lättast är att använda matberedare eller stavmixer. Smaka av med salt. Pressa eventuellt i mer vitlök efter egen smak.

2. Kalvfilé: Grilla köttet så det får en fin grillyta. Linda därefter in köttbiten i grillfolie och låt ligga kvar på grillen. Grilltiden varierar beroende på hur tjock filé man har. Vill man ha köttet medium skall innertemperaturen vara på ca 55-63 ºC, ca 30 minuter för en normalstor filé. Använd en köttermometer. Låt köttet ligga och vila i folie ytterligare 15 minuter innan det skärs upp.

3. Smörslungade sockerärtor: Värm upp smöret i en stor stekpanna. Stek snabbt upp socker- ärtorna. Rör hela tiden och passa så att smöret inte bränns vid.

Mer på grapevine.se

Kokbokstips: "Mat för barn över 18 år"

Ludvig Brydolf, känd från Mästerkocken 2015 släpper nu sin fina och inspirerande bok, där han plockar in baren i köket. Läs mer om Ludvig och hans bok här.

Kyrö Juuri Rye

En "new make" gjord 100% råg!

Grillad spetskål med citron- och senapsvinägrett och rostad pistagemandel

Kålen får en nötig och fin smak när den grillas. Perfekt tillbehör eller som egen grön rätt med ett saftigt och gott bröd till.