Grillad pilgrimsmussla ”Ninon”, champagne, sjökorall och krasse

Antal 
4

Förrätt signerad Bistro Berns i Stockholm. En klassisk förrätt där soppan kan förberedas, men pilgrimsmusslorna blir godast om de grillas precis innan servering.

Bild: Mattias Södermark Recept: Bistro Berns
Utskrift
Ingredienser

3 dl gröna ärtor, frysta
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ l fiskbuljong
3 dl grädde
½ citron, saften
smör, salt och peppar
2 dl champagne eller prosecco
smörgåskrasse eller shisokrasse
1 dl sjökorall (kan uteslutas)
8 pilgrimsmusslor
rapsolja, kallpressad

Gör så här

1. Fräs den finhackade löken och vitlöken i lite smör. Lägg i ärtor och rör om. Tillsätt 1 dl champagne, fiskbuljong och grädde. Låt sjuda i 10 minuter.

2. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sila soppan genom finmaskig sil.

3. Grilla pilgrimsmusslorna snabbt på båda sidor. Salta och peppra.

4. Skumma den varma soppan med mixerstav.

5. Portionera ut soppan i djupa tallrikar. Lägg i musslor, sjökorall och krasse. Droppa resten av champagnen över soppan samt några droppar kallpressad rapsolja. Servera.

Mer på grapevine.se

Eldsjälen Johan Åkerberg

Han har rest mycket, är extremt nyfiken och har ätit det mesta – till och med levande bläckfisk. Vi träffade den modige och entusiastiske kocken Johan Åkerberg och pratade om sydkoreansk mat, bulgariska musslor och om den heta trenden att röka mat.

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Salviakyckling med citrustoner

Räddaren i nöden kanske man kan kalla denna fina salviakyckling? Salvia kommer från latinets salvare, som betyder "rädda", eller "frälsa". Salvians urgamla användningsområde har varit som medicinalväxt, men idag frossar vi i salvia för den fantastiska smakens skull.