Grillad US beef

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
125°

Mumsig biff serverad med vitbönpuré, ölbräserad lök, stekt bakpotatis och tomatsky.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 gram US ryggbiff (mindre om man köper utan fettkappa)

2 st stora bakpotatisar

Bönpuré
2 dl vita bönor
1 st schalottenlök hackad
2 st vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 msk smör
Salt och peppar

Ölbräserad lök
16-20 st små lökar (minilök)
1 flaska öl
Timjan
Salt och peppar
smör

Tomatsky:
2 dl tomatjuice
2 dl god kalvbuljong
2 dl rött vin
Avkoket från ölbräserad lök
100 gram smör
Salt och peppar

Gör så här

1. Skär köttet i ca 150-gramsbitar. Stek/grilla till önskad stekgrad. Låt vila i ca 5 minuter innan servering.

2. Skär potatisen i skivor och stek i smör och olja tills de blir mjuka. Salta och peppra.

3. Bönpuré: Blötlägg bönor över natten, sautera schalottenlök och vitlök, tillsätt bönorna och slå på vitt vin. Koka ner, på med vatten och koka klart. Mixa sen med smör och smaka av med salt och peppar.

4. Ölbräserad lök: Fräs löken lätt i stekpannan med lite smör och färsk timjan. Slå på öl och salt och koka försiktigt tills lökarna är mjuka.

5. Tomatsky: Koka ihop alla ingredienser till skyn. Reducera till ca hälften, smaka sedan av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen med Maizena. Montera ner smöret vid servering

Mer på grapevine.se

Trendspan: nästa gör-det-själv-grej?

Karameller och egen vinäger? Nu när vi har stoppat vår egen korv och bryggt vårt eget öl, vad blir då nästa gör-det-själv-grej? Enligt vissa trendspanare är det karameller som gäller. De ska helst vara av den hårda, gammaldags typen eller innehålla någon udda ingrediens som getmjölk eller ankfett.

Ugnsbakade tomater med rosmarin och chili

Ta vara på de goda tomaterna. I ugnen blir de extra söta.