Grillade kungsräkor med chilibéarnaise

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

Kungsräkor är ett miljövänligare alternativ till scampi. De är dessutom supergoda att grilla!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g vildfångade råa kungsräkor (MSC-märkta, finns bl a på ICA)

olivolja
flingsalt

Sås
300 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 schalottenlökar, finhackade
cirka 10 vitpepparkorn
4-5 persiljestjälkar
1 kvist färsk dragon
lite citronsaft
3 äggulor, rumstempererade
1-2 tsk sambal oelek
1 msk sweet chilisås
Salt

Gör så här

1. Börja med såsen. Smält smöret och separera det klara smöret från den vita bottensatsen. Kasta bottensatsen och låt resten svalna något. Koka upp vinäger, lök, pepparkorn, persiljekvistar och dragon. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan avdunstat. Sila och låt svalna till samma temperatur som äggen.

2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad och låt sjuda. Vispa äggulor och vinägerreduktionen i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Vispa äggblandningen tills den blir krämig. Tillsätt lite salt och några droppar citronsaft. Ta av från värmen och vispa i smöret droppvis tills äggkrämen börjar tjockna. (Obs, det är viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur) Tillsätt sambal oelek och sweet chili. Smaka av.

3. Pensla räkorna med olja och strö lite flingsalt över. Grilla eller stek dem hastigt. Dippa i chilibéarnaisen.

Mer på grapevine.se

Vilket vin till fasan?

Jag fyller år i början av oktober och tänkte bjuda mina vänner på middag. Jag har hittat ett recept från Leif Mannerström som passar bra nu när hösten närmar sig. Jag tänkte bjuda på fasan som serveras helstekt tillsammans med calvadosgrädde, potatis, rotselleri, äpple och pärllök. Förutom calvados

Sallad med anka och apelsin

Anka á l'Orange är en delikatess för många, men kräver både tid och tålamod. Här kommer en lite enklare variant inspirerad av denna rätt.