Grillade räkor med kycklingspett

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Serverade med chiliaioli och syrad rödlöksallad.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

400 g kycklingfiléer
16 st stora räkor


Aioli
2 st äggulor
1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk champagnevinäger
6 dl "uppsmakad" rapsolja 

”Uppsmakad” rapsolja till Aioli/Kyckling
6 dl rapsolja
1 kanelstång
1 röd chili
1 krm paprikapulver
1 msk hel kardemumma
1 krm gurkmeja 

Syrad Lök
2 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten 

Sallad
Syrad lök
65 g blandad sallad
1/2 gurka
1 dl munggroddar
1 st morot
1 msk olivolja
flingsalt

Gör så här

1. Putsa kycklingfiléerna och dela i lagom stora bitar, lägg i en plastpåse och tillsätt 1 dl av oljan från aiolin (se nedan).

2. Gnid in räkorna i olja och grilla ca 1 minut på varje sida.

3. Trä kycklingen på spett och grilla tills den är genomstekt.  

4. Vispa äggulor med senap och vinäger. Häll långsamt i den uppsmakade oljan under konstant vispning. När majonnäsen är färdig tillsätt vitlök och vispa ner olivoljan. Om den är för tjock tillsätt lite vatten. Smaka av med salt och vinäger.  Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt allt bli varmt. Låt stå i ca 30 minuter. Sila av och kyl ner. 

5. Blanda ättika, socker och vatten. Koka upp. Skala och hyvla rödlöken på en mandolin eller med kniv. Häll på den varma lagen och låt stå i 1-2 timmar i rumstemperatur.  

6. Skölj salladen och munggroddarna. Skala moroten och hyvla tunt. Dela ner gurkan i behagliga bitar. Blanda allt och tillsätt olivolja, flingsalt och den kalla syrade löken.

Mer på grapevine.se

Pinotage- det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat? Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Sallad med brysselkål, mandel och honung

Honungsrostade färska små brysselkål slungade med skållade mandlar.