Helgrillad fläskfilé med goda tillbehör

En hel fläskfilé är enkel att grilla och ger utrymme att lägga fokus på hemgjorda tillbehör som sötpotatisstrips och baconlindad majs.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
700 g fläskfilé, utan hinnor
1 ekologisk citron, tvättad
2 msk olivolja + 2 msk till sötpotatisen
2 msk torkade blandade örtkryddor
3 sötpotatisar, medelstora
2 förkokta majskolvar, delade
2–3 skivor ekologiskt svenskt bacon
2 tsk flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering
Ajvar relish

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Tvätta och skär sötpotatisen i stavar. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra ordentligt. Ställ i ugnen i ca 20–25 min.
  3. Finriv skalet från den tvättade citronen. Blanda med olja och örtkryddor.
  4. Klappa in oljeblandningen i filén. Salta och peppra ordentligt runtom.
  5. Grilla den först på direkt värme runtom så den får färg. Flytta över till indirekt värme. Filén är klar när den tjockaste delen är 65°.
  6. Låt köttet vila 10 min innan du skär det.
  7. Skär baconet i tunna strimlor och linda det glest runt majskolvarna.
  8. Grilla runtom. Salta och peppra.
  9. Skär upp filén och servera med sötpotatis, grillad majskolv och ajvar relish.

Mer på grapevine.se

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner.

Kyrö Koskue Small Batched Rye Gin

En ekfats lagrad gin gjord på 100% råg!

Rödvinsrisotto med rucola

Krämig risotto som får sin smak av rött vin som därför även är den perfekta drycken till denna rätt.