Helgrillad fläskfilé med goda tillbehör

En hel fläskfilé är enkel att grilla och ger utrymme att lägga fokus på hemgjorda tillbehör som sötpotatisstrips och baconlindad majs.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

4 portioner
700 g fläskfilé, utan hinnor
1 ekologisk citron, tvättad
2 msk olivolja + 2 msk till sötpotatisen
2 msk torkade blandade örtkryddor
3 sötpotatisar, medelstora
2 förkokta majskolvar, delade
2–3 skivor ekologiskt svenskt bacon
2 tsk flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering
Ajvar relish

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Tvätta och skär sötpotatisen i stavar. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra ordentligt. Ställ i ugnen i ca 20–25 min.
  3. Finriv skalet från den tvättade citronen. Blanda med olja och örtkryddor.
  4. Klappa in oljeblandningen i filén. Salta och peppra ordentligt runtom.
  5. Grilla den först på direkt värme runtom så den får färg. Flytta över till indirekt värme. Filén är klar när den tjockaste delen är 65°.
  6. Låt köttet vila 10 min innan du skär det.
  7. Skär baconet i tunna strimlor och linda det glest runt majskolvarna.
  8. Grilla runtom. Salta och peppra.
  9. Skär upp filén och servera med sötpotatis, grillad majskolv och ajvar relish.

Mer på grapevine.se

Extra glöd med Angostura

Ta grillningen till en ny nivå med ett rökigt kryddsmör eller med en marinad gjort på honung, soja och den aromatiska Angostura Bitter.

Angostura 5 YO

Rom med en djup karaktär

Ugnsbakade tomater med rosmarin och chili

Ta vara på de goda tomaterna. I ugnen blir de extra söta.