Helstekt hjortfilé med blomkålstryffelpuré, sotade rotfrukter och portvinssky

Antal 
4 personer

Hjortfilé med delikat mild puré på blomkål med smak av tryffel och portvinssky.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g hjortfilé

Blomkålstryffelpuré
1 blomkålshuvud
mjölk
tryffelolja
salt
vitpeppar 

Sotade rotfrukter
Köp dina favoritrotfrukter i olika färger.
1 gul morot
1 palsternacka
2 gulbetor
2 rödbetor 

Portvinssky
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk smör
1 dl portvin
4 dl köttfond
2 msk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger

Tips 

Hjorten går även att byta ut mot annat kött t. ex. älg. Eller ett vegetariskt alternativ.

Gör så här

1. Stek hjortfilén i smör i en het panna. Krydda med salt och peppar. Baka av i ugn på 80 grader till innertemperatur 55 grader. Ta ut och låt vila under folie.  

2. Plocka blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen mjuk i mjölk. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar. 

3. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme eller bränn dem med gasolbrännare. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen på 150 grader. 

4. Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg. Slå på fond och vin. Koka ihop och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Mer på grapevine.se

Skaldjursfest!

Äntligen är det skaldjursäsong. Oavsett om du väljer hummer, musslor, räkor eller krabba så skänker skaldjur alltid en känsla av fest och vad passar då bättre än ett mousserande vin? Låt oss presentera en italiensk pärla. Nu när almanackan slagit om till september är det högsäsong för havets

Marqués de Vargas Reserva

En elegant rioja med klassiska undertoner i koncentrat

Marinerade skaldjur med ingefära, saffran och citronkrutonger

Lyxig förrätt med fantastiska smakkombinationer.