Helstekt hjortfilé med blomkålstryffelpuré, sotade rotfrukter och portvinssky

Antal 
4 personer

Hjortfilé med delikat mild puré på blomkål med smak av tryffel och portvinssky.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g hjortfilé

Blomkålstryffelpuré
1 blomkålshuvud
mjölk
tryffelolja
salt
vitpeppar 

Sotade rotfrukter
Köp dina favoritrotfrukter i olika färger.
1 gul morot
1 palsternacka
2 gulbetor
2 rödbetor 

Portvinssky
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk smör
1 dl portvin
4 dl köttfond
2 msk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger

Tips 

Hjorten går även att byta ut mot annat kött t. ex. älg. Eller ett vegetariskt alternativ.

Gör så här

1. Stek hjortfilén i smör i en het panna. Krydda med salt och peppar. Baka av i ugn på 80 grader till innertemperatur 55 grader. Ta ut och låt vila under folie.  

2. Plocka blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen mjuk i mjölk. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar. 

3. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme eller bränn dem med gasolbrännare. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen på 150 grader. 

4. Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg. Slå på fond och vin. Koka ihop och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Mer på grapevine.se

Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin. Svampplockare delar sällan med sig av sina svampställen. Är du nybörjare i svampskogen vill vi därför tipsa om att

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstaklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak. ​

Cranberry winter fizz

Börja festen med en elegant och vintrig cocktail. Vill du göra den ännu festligare toppar du drinken med en god champagne, till exempel Beaumont des Crayères Grand Réserve Brut NV (art nr 7891, 219 kr).