Helstekt hjortfilé med blomkålstryffelpuré, sotade rotfrukter och portvinssky

Antal 
4 personer

Hjortfilé med delikat mild puré på blomkål med smak av tryffel och portvinssky.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g hjortfilé

Blomkålstryffelpuré
1 blomkålshuvud
mjölk
tryffelolja
salt
vitpeppar 

Sotade rotfrukter
Köp dina favoritrotfrukter i olika färger.
1 gul morot
1 palsternacka
2 gulbetor
2 rödbetor 

Portvinssky
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk smör
1 dl portvin
4 dl köttfond
2 msk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger

Tips 

Hjorten går även att byta ut mot annat kött t. ex. älg. Eller ett vegetariskt alternativ.

Gör så här

1. Stek hjortfilén i smör i en het panna. Krydda med salt och peppar. Baka av i ugn på 80 grader till innertemperatur 55 grader. Ta ut och låt vila under folie.  

2. Plocka blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen mjuk i mjölk. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar. 

3. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme eller bränn dem med gasolbrännare. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen på 150 grader. 

4. Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg. Slå på fond och vin. Koka ihop och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Mer på grapevine.se

Med vin i blodådrorna

João Maria Portugal Ramos , son till den legendariske portugisiska vinmakaren João Portugal Ramos, bär inte bara i stort sett samma namn som sin far, han har också valt samma yrke som sin pappa.

Tommasi Le Prunée Merlot

Vin från hjärtat av Valpolicella Classico-regionen