Helstekt hjortfilé med blomkålstryffelpuré, sotade rotfrukter och portvinssky

Antal 
4 personer

Hjortfilé med delikat mild puré på blomkål med smak av tryffel och portvinssky.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 g hjortfilé

Blomkålstryffelpuré
1 blomkålshuvud
mjölk
tryffelolja
salt
vitpeppar 

Sotade rotfrukter
Köp dina favoritrotfrukter i olika färger.
1 gul morot
1 palsternacka
2 gulbetor
2 rödbetor 

Portvinssky
1 schalottenlök (finhackad)
1 msk smör
1 dl portvin
4 dl köttfond
2 msk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger

Tips 

Hjorten går även att byta ut mot annat kött t. ex. älg. Eller ett vegetariskt alternativ.

Gör så här

1. Stek hjortfilén i smör i en het panna. Krydda med salt och peppar. Baka av i ugn på 80 grader till innertemperatur 55 grader. Ta ut och låt vila under folie.  

2. Plocka blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen mjuk i mjölk. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar. 

3. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme eller bränn dem med gasolbrännare. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen på 150 grader. 

4. Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg. Slå på fond och vin. Koka ihop och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Mer på grapevine.se

Pinotage- det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat? Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna

Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Bubblare i appassionatofamiljen!

Gratinerad getost med picklade päron

En favorit med en ny twist! Vi har lånat receptet av en fantastisk tapasbar i Estremoz. De picklade päronen håller sig i ca 1 vecka i kylskåp och är även gott till kallskuret.