Hjortfärsbiffar med sötsyrlig rödkål, potatisstomp och svartvinbärssås

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

En riktigt god höstmiddag!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

400 g hjortfärs
150 g fläskfärs
1 ägg
150 g kall kokt potatis
1/2 gul lök
1 msk smör 

Rödkål:
500 g rödkål
1 gul lök
4 msk socker
2 msk champagnevinäger
1 dl vatten

Potatisstomp:
8 potatisar (mjölig sort)
300 g smör

Svartvinbärssås:
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
1 msk viltfond
1 dl vatten
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk maizenaredning
1 dl svarta vinbär

Tips 

Lika gott om man använder älg- eller vildsvinsfärs.

Gör så här

1. Blanda färs, potatis och ägg. Fräs löken i stekpanna utan att den får färg. Låt svalna. Blanda ner löken i färsen och smaka av med salt och svartpeppar.

2. Rödkål: Strimla rödkålen och hacka rödlöken. Fräs allt i smör eller olja. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Låt puttra i ca 30 minuter tills kålen är mjuk men inte sönderkokt. Smaka av med salt och peppar.

3. Potatisstomp: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa den sedan grovt och tillsätt smör. Smaka av med salt.

4. Svartvinbärssås: Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt vin, fond, vatten och gelé. Koka i ca 5 minuter. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt i såsen. Avsluta med svarta vinbär. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka sedan av.

Mer på grapevine.se

Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv.

Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Parmesangratinerad aubergine

En klassisk italiensk vegetarisk rätt. Här är den förenklad med färdig tomatsås.