Hjortfärsbiffar med sötsyrlig rödkål, potatisstomp och svartvinbärssås

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

En riktigt god höstmiddag!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

400 g hjortfärs
150 g fläskfärs
1 ägg
150 g kall kokt potatis
1/2 gul lök
1 msk smör 

Rödkål:
500 g rödkål
1 gul lök
4 msk socker
2 msk champagnevinäger
1 dl vatten

Potatisstomp:
8 potatisar (mjölig sort)
300 g smör

Svartvinbärssås:
2 schalottenlökar
4 dl rödvin
1 msk viltfond
1 dl vatten
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk maizenaredning
1 dl svarta vinbär

Tips 

Lika gott om man använder älg- eller vildsvinsfärs.

Gör så här

1. Blanda färs, potatis och ägg. Fräs löken i stekpanna utan att den får färg. Låt svalna. Blanda ner löken i färsen och smaka av med salt och svartpeppar.

2. Rödkål: Strimla rödkålen och hacka rödlöken. Fräs allt i smör eller olja. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Låt puttra i ca 30 minuter tills kålen är mjuk men inte sönderkokt. Smaka av med salt och peppar.

3. Potatisstomp: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa den sedan grovt och tillsätt smör. Smaka av med salt.

4. Svartvinbärssås: Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt vin, fond, vatten och gelé. Koka i ca 5 minuter. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt i såsen. Avsluta med svarta vinbär. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka sedan av.

Mer på grapevine.se

Gratis prenumerationer

Delade smakupplevelser! Anmäl dig nu! Låt oss inspirera och ge dig tips om hur du kombinerar mat och dryck. Du får våra middagstips med vinmatchning och livstilsartiklar via e-post en gång i veckan. Flera gånger om året kommer också vår tidning Grapevine i din brevlåda.

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut NV

En förstaklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak

Kanderade nötter med chili och flingsalt

black tower-vinerna passar till het mat, gärna asiatisk. Vinet gifter sig bra med rätter som till exempel innehåller chili, ingefära och koriander. Anledningen är den halvtorra karaktär som utmärker Black Tower-vinerna. Bjud exempelvis på ett glas Black Tower Organic Sparkling Ice, som har en fruktig smak med inslag av persika, gula päron, krusbär och jasmin, till en skål heta och lite söta chilinötter innan festmiddagen. Det mousserande vinet kan även med fördel serveras med is i glaset.