Hjortfilé med rökig rostad pumpa & honungsglaserade svartrötter

Tid 
90 Minuter
Antal 
4 personer

Hjort är ett gott och fint kött, men du kan också använda filé av annat vilt eller nöt till denna eleganta rätt med smakrika moderna tillbehör. 

Recept: Liselotte Forslin Bild: Matilda Lindeblad
Utskrift
Ingredienser

700 g hjortfilé
2 kvistar färsk rosmarin

Till samtliga tillbehör
smör och/eller olivolja till stekning
flingsalt och nymalen svart-
peppar

Rökig pumpa
1 liten butternutsquash-pumpa
1–2 tsk rökt paprikapulver

Balsamicosky
5 dl kalvbuljong
2 kvistar färsk rosmarin
2 lätt krossade vitlöksklyftor
1/2 dl balsamico
1 tsk soja
2 msk smör
1 nypa socker
2 msk maizenaredning

Honungsglaserade svartrötter
600 g svartrötter
2 msk smör
2 msk honung
3 msk hackade lätt rostade pistagenötter
1 msk citronjuice

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Dela den i långa klyftor eller tvärsöver i skivor. Lägg den i en ugnsform. Strö över rökt paprikapulver, ett par nypor salt samt några klickar smör. Baka i ugnen ca 25 min tills den får färg. Ta ut den och håll den varm. Sänk ugnstemperaturen till 125°C.  
  3. Skala och koka svartrötterna i vatten med lite citronsaft i ca 10 min. Häll av vattnet. 
  4. Stek svartrötterna i smör. Häll på honungen och skaka om. Strö över pistagenötterna och salta lätt. Håll varmt.
  5. Putsa köttet, salta och peppra ordentligt samt strö över rosmarin.
  6. Hetta upp en stekpanna med fett och bryn köttet hastigt runtom så det får vacker färg. 
  7. Lägg köttet i en ugnssäker form, stick in en köttermometer och ställ in i ugnen. Ta ut köttet när det visar 58–60°C beroende på hur genomstekt du vill ha det. Låt köttet vila innan du skär upp det. 
  8. Häll kalvbuljongen i stekpannan som du nyss stekt köttet i och lägg i rosmarinkvistar och vitlök. Låt det småkoka ett par minuter medan du vispar ur pannan. Sila bort rosmarin och vitlök. Häll skyn i en kastrull och tillsätt balsamico, soja och smör. Smaka  av med socker, salt och peppar. Red med maizena. Håll varmt.

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 3

I avsnitt nummer tre lagar matlagningsduon Ludvig Brydolf och Niklas Gunnarsson en himmelskt god efterrätt med smak av Islay Whisky. Du hittar även receptet här på Grapevine.se Missa inte deras matlagning, prenumerera enkelt på deras YouTubekanal och håll dig uppdaterad.

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Rotsellerikräm med kalixrom

Lyxigt gott med sälta och sötma i samma lilla sked. När smöret bryns får det en nötig härlig smak som blir pricken över i:et.