Högrevsburgare med konjaksspetsad dressing och rotfruktsstrassel

Karamelliserad rödlök och en dressing spetsad med konjak sätter piff på högrevsburgaren.
Servera den saftiga burgaren i hamburgerbröd med klassisk cheddar. Duka fram grillad majs och
morots- och palsternacktrassel vid sidan om.

Recept: Eleonora von Essen Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Till 4 burgare
500 g nötfärs, gärna av högrev
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Konjaksspetsad hamburgerdressing
1 dl majonnäs
1 msk bostongurka
1 tsk chilisås
1 tsk konjak
1/2 tsk vitvinsvinäger

Morots- och palsternackstrassel
2 stora morötter
2 stora palsternackor
1/2 liter smakneutral olja till
fritering

Karamelliserad lök
2 röda lökar, skalade
1 msk smör
1 msk smakneutral olja, t ex rapsolja

Till servering
4 skivor cheddar
4 hamburgerbröd
2 majskolvar, kokta och grillade i halvor
salladsblad, sköljda och torkade

Gör så här
  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
    Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  2. Skala rotfrukterna och strimla dem på längden med en julienneskärare, eller hyvla med potatisskalare. Hetta upp oljan till ca 150°och fritera strimlorna i omgångar tills de blir frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
  3. Skiva löken. Smält smöret med oljan i en panna och fräs löken på låg värme i ca 20–25 min tills den fått fin färg, är glansig och karamelliserad. Rör om då och då.
  4. Blanda alla ingredienser till burgarna och forma fyra biffar. Stek dem i olivolja, ca 2–3 min på varje sida.
  5. Lägg en skiva cheddar på varje biff vid slutet av stekningen. Montera hamburgarna i lätt rostade bröd och servera dem med morots- och palsternackstrasslet och grillad majskolv.

Mer på grapevine.se

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa.

Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Otroligt god och vacker förrätt som är mycket lättare att göra än den ser ut. Ett tips är att placera en assiett på en stor tallrik och lägga upp ingredienserna runtom och sedan ta bort assietten.