Högrevsburgare med konjaksspetsad dressing och rotfruktsstrassel

Karamelliserad rödlök och en dressing spetsad med konjak sätter piff på högrevsburgaren.
Servera den saftiga burgaren i hamburgerbröd med klassisk cheddar. Duka fram grillad majs och
morots- och palsternacktrassel vid sidan om.

Recept: Eleonora von Essen Bild: Mattias Södermark
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Till 4 burgare
500 g nötfärs, gärna av högrev
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Konjaksspetsad hamburgerdressing
1 dl majonnäs
1 msk bostongurka
1 tsk chilisås
1 tsk konjak
1/2 tsk vitvinsvinäger

Morots- och palsternackstrassel
2 stora morötter
2 stora palsternackor
1/2 liter smakneutral olja till
fritering

Karamelliserad lök
2 röda lökar, skalade
1 msk smör
1 msk smakneutral olja, t ex rapsolja

Till servering
4 skivor cheddar
4 hamburgerbröd
2 majskolvar, kokta och grillade i halvor
salladsblad, sköljda och torkade

Gör så här
  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
    Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  2. Skala rotfrukterna och strimla dem på längden med en julienneskärare, eller hyvla med potatisskalare. Hetta upp oljan till ca 150°och fritera strimlorna i omgångar tills de blir frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
  3. Skiva löken. Smält smöret med oljan i en panna och fräs löken på låg värme i ca 20–25 min tills den fått fin färg, är glansig och karamelliserad. Rör om då och då.
  4. Blanda alla ingredienser till burgarna och forma fyra biffar. Stek dem i olivolja, ca 2–3 min på varje sida.
  5. Lägg en skiva cheddar på varje biff vid slutet av stekningen. Montera hamburgarna i lätt rostade bröd och servera dem med morots- och palsternackstrasslet och grillad majskolv.

Mer på grapevine.se

Kokbokstips: "Mat för barn över 18 år"

Ludvig Brydolf, känd från Mästerkocken 2015 släpper nu sin fina och inspirerande bok, där han plockar in baren i köket. Läs mer om Ludvig och hans bok här.
Ny

Pazo de San Mauro 2017

Släpps på Systembolagets beställningssortiment den 5/11

Grillad majs med parmesan- och limesmör

Sanslöst gott. Servera kolvarna som de är eller med en god biff till.