Hummer och Pilgrimsmussla

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer

Serverad med sötpotatisfritters, jalapeñodipp och citrussallad.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 st hel hummer, kokt
4-8 st färska pilgrimsmusslor
(antalet beroende på storlek)

Citrussallad
1 st lime
1 st citron
1 st blodapelsin
Färska örter
olivolja, flytande honung

Jalapeñodipp
20 gram jalapeño
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl matolja
Salt och peppar

Sötpotatisfritters
1 st orange sötpotatis rostad i ugn (med lite kärna kvar i mitten)
1/2 dl majskorn
1/2 dl riven cheddar
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
2 st ägg
Mjöl
Panko (grovt skorpmjöl)

Gör så här

1. Hummer: Dela hummern och ta ur allt kött, skär ner i snygga bitar.

2. Pilgrimsmusslor: Halstra pilgrimsmusslorna i het panna runt om. Låt svalna och skär sedan i skivor när de kallnat.

3. Citrussallad: Skär ut citrusfileérna och vänd ihop med skurna örter. Smaka av med lite honung och olivolja.

4. Jalapeñodipp: Mixa jalapeños och matolja (eventuellt bladspenat för ännu grönare färg). Vispa senap och äggulor, tillsätt oljan i tunn stråle som för vanlig majonnäs. Smaka av med salt och peppar . Om man vill ha den starkare tillsätt lite tabasco.

5. Sötpotatisfritters: Skala potatisen, rosta majskornen i stekpanna. Blanda ihop potatis, majs, cheddar, sambal oelek, smaka av med salt och peppar och forma till bollar.

6. Vänd i mjöl, uppvispat ägg, sedan i mjöl igen och ägg. Tillsätt allra sist panko. Innan servering, fritera dem i olja. Garneras med salladsskott.

Mer på grapevine.se

Hine Hot Apple

Glögg i all ära, men varma drycker kan vara så mycket mer. Här föreslår vi en het cognacdrink med äppeljuice och kanel. Underbart vid kylslagna höst- och vinterkvällar. 5 cl Hine Rare VSOP Cognac 10 cl äppeljuice 1–2 kanelstång Värm upp äppeljuicen med en bit kanelstång. Ställ det åt sidan och låt

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Fjärilspasta med krämig kantarellsås

Mumsig pasta med krämig kantarellsås och konjakssting.