Hummer och Pilgrimsmussla

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer

Serverad med sötpotatisfritters, jalapeñodipp och citrussallad.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 st hel hummer, kokt
4-8 st färska pilgrimsmusslor
(antalet beroende på storlek)

Citrussallad
1 st lime
1 st citron
1 st blodapelsin
Färska örter
olivolja, flytande honung

Jalapeñodipp
20 gram jalapeño
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl matolja
Salt och peppar

Sötpotatisfritters
1 st orange sötpotatis rostad i ugn (med lite kärna kvar i mitten)
1/2 dl majskorn
1/2 dl riven cheddar
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
2 st ägg
Mjöl
Panko (grovt skorpmjöl)

Gör så här

1. Hummer: Dela hummern och ta ur allt kött, skär ner i snygga bitar.

2. Pilgrimsmusslor: Halstra pilgrimsmusslorna i het panna runt om. Låt svalna och skär sedan i skivor när de kallnat.

3. Citrussallad: Skär ut citrusfileérna och vänd ihop med skurna örter. Smaka av med lite honung och olivolja.

4. Jalapeñodipp: Mixa jalapeños och matolja (eventuellt bladspenat för ännu grönare färg). Vispa senap och äggulor, tillsätt oljan i tunn stråle som för vanlig majonnäs. Smaka av med salt och peppar . Om man vill ha den starkare tillsätt lite tabasco.

5. Sötpotatisfritters: Skala potatisen, rosta majskornen i stekpanna. Blanda ihop potatis, majs, cheddar, sambal oelek, smaka av med salt och peppar och forma till bollar.

6. Vänd i mjöl, uppvispat ägg, sedan i mjöl igen och ägg. Tillsätt allra sist panko. Innan servering, fritera dem i olja. Garneras med salladsskott.

Mer på grapevine.se

Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’

Duorum Reserva

Fylligt vin med en välbalanserad syra och mjuka fina tanniner