37 recept hittade

Prinsess-smörgåstårta

En imponerande tårta, underbar tillsammans med något gott mousserande i glaset.

Torskrygg med rotselleripuré och honungs- och ingefärssky

Smakrik och lyxig rätt där fisken ska tillagas precis före servering. Fantastiskt gott till ett glas Terroir Riesling Roter Hang.

Laxtartar med sojamajonnäs

Len och god tartar med syrliga och salta tillbehör, en toppmatchning till torrt mousserande och champagne!

Gäddqueneller - Quenelles de brochet

Fina franska fiskbullar gjorda på gädda, grädde och ägg, här serverade med kokt potatis och en fantastisk sås gjord med egenkokad kräftfond. 

Västerbottenspaj med lax- och skaldjurstopping

Paj är perfekt picknickmat då det är gott att äta kallt. I den här varianten har vi lagt fyllningen som topping, vilket är både dekorativt och gott. Ta med toppingen i en separat bunke och garnera på plats för fin finish.

Grillad hälleflundra med papas con mojo rojo

En fantastisk rätt där vi lånat tillbehören från den kanariska gastronomin. Potatisen är kokt i rejält saltat vatten och såsen har rondör och sting på samma gång. Välj små delikatesspotatisar, färskpotatis har för tunt skal. Den underbara såsen passar även till grillat kött. Då det fortfarande är kyligt att grilla ute, går det lika bra att grilla fisken på galler i ugn, eller steka i grillpanna!

Grillad röding med mangosalsa och grillad avokado

En smakrik sommarrätt som passar utmärkt till ett glas välkyld avarinho. Rätten funkar fint med lax också om du inte hittar rödning. Översalta inte maten då mineraliteten i vinet förstärker sältan i maten.

Fylld ugnsbakad fisk

En elegant och smakrik fiskmåltid på persiskt vis. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.

Stekt hälleflundrafilé med svamprisotto

Hälleflundra kan nog vara den lyxigaste fisken av alla. Här serverad med krämig risotto, picklade rotfrukter och små salta chips av parmaskinka. 

Maryland crab cakes

Bjud på krabba på amerikanskt vis! En festlig skaldjursrätt som passar som förrätt om du serverar den med krämig kaprismajonnäs.

Frutti di mare in umido

En matig skaldjursgryta med syditalienska toner som passar utmärkt att servera med ett gott bröd och ett glas elegant vitt vin.

Minipajer av smördeg

Tre sorters minipajer- perfekta små drinktilltugg! I smakerna hittar du bland annat zucchini, färsk getost, basilika, potatis, rosmarin, honung och rökt lax. Recepten kommer från matkreatören Caroline Dafgård Widnersson.

Tre sorters sill

Tre sorters sill komponerade av matkreatören Carline Dafgård Widnersson; sill med smörgåskrasse & forellrom, anjovis-, orökt kaviar och gräslökssill, samt fänkål och ingefära.

Torsk med räkor, pepparot och sojasmör

 Torskrygg med handskalade räkor, finriven pepparot och smaksatt med sojasmör.

Tonfisk med brynt sardell- och kaprissmör och stekt aubergine med tomatvinägrett

En typisk siciliansk tonfiskrätt där den sötsyrliga vinägretten gifter sig med sältan från sardeller och kapris. Receptet kommer från kändiskocken Mattias Larsson. 

Mer på grapevine.se

Krydda köttfärs med sprit?

Hej, jag har kikat på filmerna med Ludvig Brydolf på grapevine.se och sett hur han kryddar mat med sprit. Det är ett intressant grepp tycker jag. Nu funderar jag på hur jag kan sätta guldkant på vardagsmaten. Går det till exempel att krydda en helt vanlig spaghetti och köttfärssås med sprit, och i

STROH 80%

Starkt och gott!

Salt choklad- och kolapaj

En helt sagolikt god paj med sprött pajskal och sega kolan. Servera gärna med vaniljgrädde eller vaniljglass för att få en underbar brytning mot det salta och söta i pajen.