Italiensk kalvgryta med salvia

Tid 
2 Timmar
Antal 
4 personer

Härligt mustig gryta som värmer gott kulna dagar.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kg framdelskött av kalv

4 vitlöksklyftor
2 rödlökar
1 morot
3 kvistar färsk salvia + lite extra
olivolja
smör
vetemjöl
2 dl rött vin
ca 1/2 l köttbuljong
salt, peppar
100 g sockerärter

Tips 

Om du inte får tag på kalvkött går det även bra med högrev.

Gör så här

1. Skär köttet i kuber och bryn runtom i omgångar i en stekgryta. Ta upp ur grytan.

2. Skala och dela vitlöken på hälften och rödlökarna i kvartar. Skär moroten i bitar.

3. Fräs grönsaker och salvia i stekfettet i grytan. Pudra med lite mjöl och fräs någon minut till.

4. Slå på vin och så mycket buljong att det täcker. Koka upp, sätt på lock och koka i 1-2 timmar eller tills köttet är mört.

5. Häll i sockerärterna och servera med lite extra salvia ovanpå.

Mer på grapevine.se

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi. Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Grillad majs med parmesan- och limesmör

Sanslöst gott. Servera kolvarna som de är eller med en god biff till.