Italiensk kalvgryta med salvia

Tid 
2 Timmar
Antal 
4 personer

Härligt mustig gryta som värmer gott kulna dagar.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kg framdelskött av kalv

4 vitlöksklyftor
2 rödlökar
1 morot
3 kvistar färsk salvia + lite extra
olivolja
smör
vetemjöl
2 dl rött vin
ca 1/2 l köttbuljong
salt, peppar
100 g sockerärter

Tips 

Om du inte får tag på kalvkött går det även bra med högrev.

Gör så här

1. Skär köttet i kuber och bryn runtom i omgångar i en stekgryta. Ta upp ur grytan.

2. Skala och dela vitlöken på hälften och rödlökarna i kvartar. Skär moroten i bitar.

3. Fräs grönsaker och salvia i stekfettet i grytan. Pudra med lite mjöl och fräs någon minut till.

4. Slå på vin och så mycket buljong att det täcker. Koka upp, sätt på lock och koka i 1-2 timmar eller tills köttet är mört.

5. Häll i sockerärterna och servera med lite extra salvia ovanpå.

Mer på grapevine.se

Vin till nötkött?

När du skall välja vin till nötkött skall du tänka på om köttet är magert eller av fetare slag, alltså samma tumregel som när du väljer vin till fisk. Det beror som alltid även på hur köttet är tillagat och vad som serveraras till. När man pratar om fetare nöttkött menar man t ex entrecote eller

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Örtsås

Med smak av senap och kapris. Såsen blir krämig och rund i smaken genom att vända ner lite vispad grädde på slutet. Om du vill kan du blanda i lite vitlöksstekt bladspenat.