Italienska ostar med björnbärskompott

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

Mörka bär passar extra fint till ett mjukt rött vin. Här får björnbären koka med vinet. Kompotten tillsammans med lagrade italienska hårdostar och ett glas vin blir en ljuvlig kombination.

Recept: Mia Gahne Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

väl valda italienska hårdostar, t. ex. pecorino

250 g björnbär
1 dl rött vin
1/2 dl råsocker
1 tsk stött kardemumma
1 kanelstång
2 tsk maizena

Tips 

Förutom Pecorino är Prästost, Grevéost, Comté och Gruyére goda ostar till såväl björnbärskompotten som ett glas rött vin.

Gör så här

1. Lägg björnbär, vin, råsocker, kardemumma och kanelstång i en kastrull. Låt sjuda under lock i tio minuter.

2. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa i. Koka upp tills kompotten tjocknat.
Låt svalna.

Servera ostarna med björnbärskompott och goda kex.

Mer på grapevine.se

Sommelieren svarar: Rött vin till fisk?

Kan man dricka rött vin till fisk? Magnus Edgren är försäljningschef på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer. Han tycker att rött vin fungerar utmärkt till fisk, om man väljer rätt vin. Kan man dricka rött vin till fisk? Och i så fall, vilket vin ska man då välja? – Det kan du

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

Vegoburgare går att variera i oändlighet. I den här otroligt goda varianten spelar ost, pärllök och citron huvudrollen.