Jordärtskockssoppa med parmaskinka

Tid 
40 Minuter
Antal 
4
Ugn 
150°

En krämig och god soppa gjord på jordärtskocka, som serveras med ugnsrostad parmaskinka.

Recept & Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600 gr jordärtkockor
1 gul lök( finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 dl vispgrädde
4 dl mjölk
6 dl vatten
saft från ½ citron
4 skivor parmaskinka
salt och peppar

Gör så här

1. Börja med Parmaskinkan. Lägg de på en plåt och tillaga i ugnen ca 150 grader. 5-10 minuter. De ska bli krispiga men inte brända.

2. Skala skockorna och dela dem i mindre bitar.

3. Fräs lök, vitlök och jordärtskockorna i smör. Tillsätt grädde, mjölk, vatten och citron. Koka i ca 20 minuter.

3. Mixa soppan med en stavmixer så den blir slät. Smaka av. Garnera med färska kryddor.

Mer på grapevine.se

Vin till kyckling?

Kyckling är ju populärt i många varianter på rätter, därför är det svårt att säga att ett specifikt vin passar till. Det beror helt på kryddning och tillbehör. Till lättkryddad kyckling med mild smak passar rosévin, te x Tommasi Baciorosa Appassionato . Föredrar du hellre vitt vin skall du satsa på

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Ljummen bulgursallad

Med grillad sötpotatis, salsiccia och babyspenat toppad med rökt, söt paprikadressing