Julmatstips: enkla drinktilltugg

Tid 
60 Minuter
Antal 
4
Ugn 
225°

Små goda recept som passar perfekt i jul

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

Bacondadlar
6 dadlar
6 skivor bacon 


Mandel, äpple- och russinchutney (till en god ost) 
½ äpple
50 g skalad mandel
50 g russin


1 vitlöksklyfta
1 chili, valfria styrka
2 msk äppelcidervinäger
½ dl socker
1 msk hackad färsk koriander
salt

Kanderade salta nötter
100 g valfria nötter
½ dl strösocker
flingsalt

Canapé med anjovisfärskost med löjrom
2 anjovisfiléer
8 skivor pumpernickel
50 g löjrom

dill och gräslök
anjovisfärskost
40 g cream cheese
1-2 krm anjovisspad

Canapé med rökt laxröra och apelsinmarinerad morot
8 skivor pumpernickel  
100 g varmrökt laxfilé
¼ apelsin

1 krm krossat fänkålsfrö
25 g majonnäs
dill

Apelsinmarinerad morot
1 liten morot
1 msk pressad apelsinjuice
1 msk olivolja
flingsalt

Gör så här

Bacondadlar 
1.Värm ugnen till 225 C. Dela och kärna ur dadlarna.
2. Dela baconskivorna på hälften.
3. Rulla in varje dadelbit i en skiva bacon och placera dem i en ugnsfast form.
4. Ugnsbaka ca 10 minuter tills baconet är knaperstekt.
Tips! Om du vill variera smakerna. Hyvla över lite manchego-ost och droppa över lite balsamicovinäger

Mandel, äpple- och russinchutney (till en god ost) 
1. Fintärna äpplet, finhacka vitlök, chili och mandel.
2. Blanda alltsammans i en kastrull med vinägern och sockret.
3. Koka kraftigt ca 5 minuter till en simmig konsistens. Smaka av med salt och kyl ner.
4. Blanda ner koriandern och servera chutneyn till smakrika ostar.

Kanderade salta nötter 
1. Värm en stekpanna till medelhög temperatur.
2. Rosta nötterna några minuter i pannan.
3. Häll på sockret och rör runt tills sockret är gyllenbrunt.
4. Strö över flingsalt, blanda runt och häll upp nötterna på en tallrik. Låt de svalna.
5. Servera som snacks eller till en god krämig ost.

Canapé med anjovisfärskost med löjrom
1. Hacka anjovisfiléerna och blanda med anjovisspadet och färskosten.
2. Bred färskosten på brödskivorna och toppa med löjrom och hackad gräslök.

Canapé med rökt laxröra och apelsinmarinerad morot
1. Hyvla el skiva moroten tunt. Marinera skivorna i apelsinjuicen, olivoljan och lite flingsalt.
2. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och blanda med majonnäs, lax och fänkålsfrö.
3. Fördela röran på bröden. Lyft upp morötterna från marinaden, lägg dessa ovanpå laxröran och toppa med en liten dillkvist.

Mer på grapevine.se

Vilket vin till fasan?

Jag fyller år i början av oktober och tänkte bjuda mina vänner på middag. Jag har hittat ett recept från Leif Mannerström som passar bra nu när hösten närmar sig. Jag tänkte bjuda på fasan som serveras helstekt tillsammans med calvadosgrädde, potatis, rotselleri, äpple och pärllök. Förutom calvados

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Tortilla med avokado, mango och jordgubb

En fräsch variant på klassiska tortillas med smak av jordgubb, mango, avokado och koriander.