Kalaspaté med lingon- & pepparrotsspetsad rödlöksmarmelad

Genom att låta löken mjukna sakta i pannan lockar man fram söta toner som passar perfekt i en marmelad. Förutom till paté passar marmeladen till grillat kött och kraftiga franska ostar.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

200 g kycklinglever
100 g bacon eller sidfläsk
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, några kvistar
lite smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Rödlöksmarmelad
4 msk matolja
1 msk timjan, torkad
8 rödlökar, fint skivade
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl syrlig lingonsylt
2 cm pepparrot, riven

Till servering
Cornichongurkor och smörstekt mörkt bröd

Gör så här
  1. Skär kycklinglever och bacon i bitar och fräs i smör tillsammans med färsen. Köttet ska få en fin stekyta, så stek lite åt gången. Tillsätt finhackad vitlök och kryddor, vänd även ner vetemjöl och crème fraiche.
  2. Rör ner äggen i den ljumna färsen till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en 1,5 liters smord brödform. Ställ formen i vattenbad i ugnen och baka på 150° i ca 1,5 tim.
  4. Täck patén med plastfolie och ställ en tyngd på den, t ex ett mjölkpaket. Låt stå kallt i minst 2 tim.
  5. Gör under tiden marmeladen. Lägg löken i en panna och stek försiktigt tills den blir mjuk, inte fräst. Rör ner timjan, socker, balsamvinäger och vin. Låt puttra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner lingon och pepparrot.

Mer på grapevine.se

Veckans Vintips: ekologisk Châteauneuf-du-Pape

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape Organic 2012 är en bra anledning att längta lite till hösten (1 september).Vinet är en ekologisk nyhet från prestigeproducenten Alain Jaume & Fils och lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment.

Pavlova med sommarbär

Pavlova med sommarbär passar utmärkt som fika, men är också en ljuvlig avslutning på grillkvällen och då gärna tillsammans med ett glas vin från Black Tower. Bakom recept och matchning står Lisa Jildén, Grapevines egna bakverksexpert.