Kalaspaté med lingon- & pepparrotsspetsad rödlöksmarmelad

Genom att låta löken mjukna sakta i pannan lockar man fram söta toner som passar perfekt i en marmelad. Förutom till paté passar marmeladen till grillat kött och kraftiga franska ostar.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

200 g kycklinglever
100 g bacon eller sidfläsk
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, några kvistar
lite smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Rödlöksmarmelad
4 msk matolja
1 msk timjan, torkad
8 rödlökar, fint skivade
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl syrlig lingonsylt
2 cm pepparrot, riven

Till servering
Cornichongurkor och smörstekt mörkt bröd

Gör så här
  1. Skär kycklinglever och bacon i bitar och fräs i smör tillsammans med färsen. Köttet ska få en fin stekyta, så stek lite åt gången. Tillsätt finhackad vitlök och kryddor, vänd även ner vetemjöl och crème fraiche.
  2. Rör ner äggen i den ljumna färsen till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en 1,5 liters smord brödform. Ställ formen i vattenbad i ugnen och baka på 150° i ca 1,5 tim.
  4. Täck patén med plastfolie och ställ en tyngd på den, t ex ett mjölkpaket. Låt stå kallt i minst 2 tim.
  5. Gör under tiden marmeladen. Lägg löken i en panna och stek försiktigt tills den blir mjuk, inte fräst. Rör ner timjan, socker, balsamvinäger och vin. Låt puttra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner lingon och pepparrot.

Mer på grapevine.se

Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till? En vällagad hamburgare är svår att motstå. Men hur gör man en

STROH 80%

Starkt och gott!

Ugnsbakat kålhuvud med örtsmörsquenelle

En helvegetarisk rätt där kålen får sällskap av en örtsmörsquenelle, svamp och pimpad dijonaise.
Rätten är även god som tillbehör till kött.