Kanderade nötter med chili och flingsalt

black tower-vinerna passar till het mat, gärna asiatisk. Vinet gifter sig bra med rätter som till exempel innehåller chili, ingefära och koriander. Anledningen är den halvtorra karaktär som utmärker Black Tower-vinerna. Bjud exempelvis på ett glas Black Tower Organic Sparkling Ice, som har en fruktig smak med inslag av persika, gula päron, krusbär och jasmin, till en skål heta och lite söta chilinötter innan festmiddagen. Det mousserande vinet kan även med fördel serveras med is i glaset.

Utskrift
Ingredienser
  • 1 dl vita sesamfrön

  • 1 dl pumpafrön 

  • 2 dl valnötter 

  • 2 dl cashewnötter 

  • 2 msk agavesirap 

  • 1,5 tsk flingsalt 

  • 1 nypa chilipulver (eller mer för önskad hetta)

  • 1 msk rapsolja 

Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda nötter, frön och kryddor i en skål.
Ringla över rapsolja och agavesirap och blanda väl.
Smaka av nötblandningen, tillsätt eventuellt mer flingsalt och chilipulver.
Bred ut nötblandningen i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter tills nötterna fått färg.
Låt svalna.
Servera nötterna i en skål som snacks eller tillbehör till maten.
Dekorera med koriander.

 

Mer på grapevine.se

Alentejos kök

Här bjuds det inte bara på utmärkta viner. Alentejo har även ett rikt kök, framför allt känt för sina mustiga och smakrika grytor som fått puttra länge på spisen.

Sallad med anka och apelsin

Anka á l'Orange är en delikatess för många, men kräver både tid och tålamod. Här kommer en lite enklare variant inspirerad av denna rätt.