Karibiska knivmusslor med rostad vitlök och chili

Tid 
20 Minuter
Antal 
4

Ett recept komponerat av mästerkocken Ludvig Brydolf. Med smaker av bland annat  lime, koriander, chili och rom från Angostura. 

Recept: Ludvig Brydolf Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 nät färska knivmusslor
1 tsk sesamolja
50g smör
1 stor gul lök
1 röd chili
3 stora klyftor vitlök
1 msk ljus soya
½ msk fisksås
1 bit ingefära
1 tsk maizena
1 lime
1 kruka färsk koriander
1 dl Angostura 1919

Gör så här

1. Rensa bort eventuella döda musslor och tvätta, skrubba och skägga resterande. Finhacka lök och chili och skiva vitlöken tunt.

2. Värm upp en gryta och tillsätt sesamolja och smör. Svetta lök och chili tills det blir mjukt och vrid därefter upp värmen på max. När lök och chili börjat ta färg tillsätts vitlöken.

3. Rosta tillsammans med vitlök en knapp minut och tillsätt därefter musslorna. Häll därefter över rom och lägg på locket direkt. Musslorna ångkokas nu och det är därför viktigt att locket ligger på, kastrullen kan skakas runt lite så musslorna blandas.

4. Efter några minuter när musslorna öppnat sig och är klara kan de lyftas ur såsen med hålslev. Riv därefter ingefäran och krama ur saften ner i grytan tillsammans med soya och fisksås. Red av med maizena och koka samman till en tjock sås och ringla över musslorna, toppa med pressad lime och hackad koriander.

Mer på grapevine.se

Koll på sockret

Intresset för sockret i det vi äter och dricker är stort i dag. Det finns socker i vin. Men inte särskilt mycket. Utan socker skulle det inte bli något vin. Efter skörden krossas vindruvorna, det socker som finns naturligt i druvmusten reagerar med de lika naturliga jästsvamparna på druvornas skal

TNT Spiced Sour

Visst kan man dricka cocktails till mat. Som den här syrliga drinken som passar bra till sill och sylta.