Klassisk Caesarsallad

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

En äkta Caesarsallad sitter aldrig fel. Egentligen innehåller denna klassiker inget ”matigt” alls, men du kan alltid komplettera med valfria tillbehör.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

cirka 1 dl olivolja
cirka 2 dl bitar av lantbröd
salt
nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 msk citronsaft
2-3 sardellfiléer, eller efter smak några droppar Worcestershire-sauce
1 stort huvud romansallad
1 dl färskriven eller flagad parmesan

Valfria exempel på tillbehör:
knaperstekt bacon
grillad kyckling
frästa räkor

Tips 

Tillsätt eventuellt bacon och/eller kyckling alternativt räkor.

Gör så här

1. Hetta upp 2 msk olja i en rymlig stekpanna och stek brödbitarna tills de får fin färg runt om. Salta och peppra.

2. Dela vitlöksklyftan på hälften och gnid in en salladsskål med snittytorna.

3. Stick hål på äggen med en nål. Koka dem i 60-90 sekunder tills de precis börjar stelna. Knäck dem sedan i salladsskålen och se till att skrapa ur all vita. Vispa äggen med en gaffel, tillsätt citronsaft under omrörning och sedan 6 msk olja lite i taget medan du fortsätter vispa.

4. Rör ner hackade sardeller och lite Worcestershire-sauce i äggsmeten. Smaka av med salt och rikligt med peppar.

5. Bryt ner salladsbladen i skålen och blanda väl. Strö över parmesan och krutonger. 

Mer på grapevine.se

Smakmekka i Stöten

Stöten har utsetts till att ha ”Sälens bästa skidåkning”. Men här finns långt mer än branta backar och fin offpist. Vad sägs om fondue, barhäng, medium rare entrecote, mockaruta, läskande drink eller hummersoppa till exempel? Även Sälenfjällens nordligaste skidanläggning Stöten har bredd i sitt

Lammfärsbiffar med fetaostcrème och ugnsrostad potatis

Lammfärs och fetaost är typiska medelhavssmaker. Biffarna är enkla att göra men supergoda.