Kryddbakad kyckling

Gott och enkelt recept på hel kyckling i ugn, smaksatt med vitlök, rosmarin, anis, enbär, och kummin. 

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

1 kyckling
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ apelsin
1-2 kvistar rosmarin


Kryddblandning
1 tsk krossat anisfrö
1 tsk krossade enbär
1 tsk krossat kumminfrö
½ tsk krossad kryddpeppar
olivolja och salt

Gör så här

1. Hacka vitlöken, den gula löken och rosmarinen grovt. Skär apelsinen i ca 6 bitar och blanda alltsammans. Stoppa blandningen i magen på kycklingen.

2. Blanda samtliga kryddor. Gnid in kycklingen med lite olivolja, salt och kryddblandningen.

3. Lägg den i en ugnsfast form och ugnsbaka på 150 C i ca 1 timme och 10 minuter tills kärntemperaturen inne vid benet i låret är 63 C. Sätt då ugnen på högsta grillvärme och baka den några minuter tills skinnet är krispigt brynt.

4. Servera kycklingen med en härlig grönsallad.

Mer på grapevine.se

Krydda köttfärs med sprit?

Hej, jag har kikat på filmerna med Ludvig Brydolf på grapevine.se och sett hur han kryddar mat med sprit. Det är ett intressant grepp tycker jag. Nu funderar jag på hur jag kan sätta guldkant på vardagsmaten. Går det till exempel att krydda en helt vanlig spaghetti och köttfärssås med sprit, och i

Polenta med vitlöksfräst svamp

En riktig vintervärmare som är omtyckt i italienska bergstrakter.