Lammfilé med krämig potatispuré med lagrad prästost

Antal 
4 portioner

Lättlagad festrätt med härlig smak. Börja med purén. Stek köttet och gör skyn i sista stund. Servera med ett gott rött vin. 

Recept: Liselott Froslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

800 g lammytterfilé
2 msk torkad rosmarin
flingsalt och nymald svartpeppar
smör eller olja till stekning

Rosmarinrödvinssky
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
ca 1 msk Maizena
1 msk smör
1 tsk honung
1 krm salt och nymald svartpeppar

Potatispuré
700 g mjölig potatis
2 dl mjölk
100 g cream cheese
1 dl örter t ex timjan, bladpersilja, hackade
2 msk smör
2 dl lagrad prästost, riven
1 tsk salt och nymald vitpeppar

Till servering
Lättkokta grönsaker, t ex späda morötter, gröna bönor och rädisor

Gör så här

Potatispurén

  1. Skala och koka potatisen till den är mjuk. Häll sedan av vattnet.
  2. Hetta upp mjölken och tillsätt medan du mixar med stavmixer till en puré.
  3. Klicka i cream cheesen och lägg i örterna.
  4. Mixa slätt med smöret och den rivna osten. Värm och smaka av med salt och peppar.

Lammet

  1. Ta fram köttet i god tid, ca 1 timme före tillagning.
  2. Klappa in köttet med rosmarin och rikligt med salt och peppar.
  3. Hetta upp smör eller olja och bryn det snabbt runtom så att det får en fin yta. Sänk värmen och stek köttet ca 5 min runtom tills det är rosa inuti.
  4. Låt det vila 10 min.
  5. Gör under tiden rödvinsskyn. Stek rosmarinkvistarna i lite smör i samma panna du stekt köttet i utan att diska den.
  6. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften.
  7. Tillsätt buljongen och låt det koka ner ytterligare 3–4 min.
  8. Sila över till en kastrull och smaka av med salt, peppar och lite honung.
  9. Rör i en sked smör. Red av med Maizena. Låt det få ett snabbt uppkok.
  10. Skär upp köttet och servera med potatispuré, sky och lättkokta grönsaker.

Mer på grapevine.se

Drinkar med Tom of Finland!

Flaskan är tuff och kaxig, men innehållet är mjukt och lent. Vi pratar förstås om Tom of Finland Vodka – vår ekologiska vodka med utmärkta blandegenskaper. Här bjuder vi på fyra fräscha drinkar baserade på vodkan som togs fram som en hyllning till konstnären Touko Valio Laaksonen (1920-1991).

Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak

Pilgrimsmussla med löjrom

 Gott, snabbt och jätteenkelt tilltugg.