Lammracks med portugisisk migas

Tid 
1 Timma
Antal 
4
Ugn 
150°

En festlig rätt med mört lamm smaksatt med vitlök, citron, chili och färska örter. Servera med migas – en traditionell portugisisk brödrätt och ett glas Vila Santa Reserva.

Lotten Sundgren Foto: Matilda Lindblad
Utskrift
Ingredienser
  • 1 kg lammracks
    salt och peppar efter smak
    4 msk olivolja
    Marinad
    2 vitlöksklyftor
    zest och saft från en 1 citron
    3 msk hackad persilja
    2 msk hackad rosmarin
    1 msk hackad färsk timjan
    ½ färsk chili
    1 dl olivolja
  • Migas
    250 g daggkål alt. kinesisk broccoli eller
    grönkål
    3–4 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    150 g brödsmulor från dagsgammalt
    surdegsbröd
    3 msk pinjenötter
    1 förpackning färdigkokta svarta bönor
    salt och peppar
Tips 

Vila Santa Reserva!

Gör så här

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 C°.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Torka av köttet och gnid in det i marinaden.
Täck med plast och låt stå i en halvtimme.
Lägg resten av marinaden i en skål, den ska
sparas och användas till servering.
3. Hetta upp en panna och häll i olivoljan.
Torka av lammet och bryn det runt om,
salta och peppra. Lägg lammracksen i en
ugnsform och stek i ugnen i 40-50 minuter
eller tills köttet har en innertemperatur på
55 C°. Ta ut lammet och låt vila i 5-10 minuter
innan det skärs upp i skivor.
4. Servera med migas och återstoden av
marinaden.

Migas

1. Skölj daggkålen och låt den torka,
hacka den grovt.
2. Häll av och skölj bönorna.
3. Hacka vitlöken. Hetta upp 3 msk olja i
en stekpanna. Fräs vitlöken utan att den
tar färg.
4. Lägg i brödsmulorna och stek dem
tills de blivit frasiga.
5. Tillsätt kål, svarta bönor och pinjenötter
och eventuellt mer olivolja och stek
ytterligare några minuter. Smaka av med
salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Att tillaga kött

Blodröd eller helt genomstekt? Hur du än vill ha ditt kött är innertemperaturen A och O för ett bra resultat. Eftersom en köttbit kan se ut på många olika sätt är det bäst att använda en termometer för att avgöra när köttet är klart. På bilden här ovan kan du se innertemperaturen för entrecôte och

Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Örtig lammstek serverad med potatis- och olivsallad och grön kapriskräm

Härlig lammstek i ugn med klassisk rosmarin kryddning.