Lammrostbiff i ugn med råstekt sparris

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
125°

 Lammrostbiff direkt från ugnen, med ljuvligt doftande vitlökssmör och råstekt sparris istället för potatis. Wow!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 700-800 gr lammrostbiff

salt och peppar
1 msk rapsolja till stekning
100 gr smör
1 vitlöksklyfta
1 msk persilja
200 gr färsk sparris
1 msk smör till stekning
Salt

Tips 

Lägg gärna köttet i en god marinad före tillagning.

Gör så här

1. Lammet: Låt köttet ligga i rumstemperatur innan tillagning. Krydda det med salt och peppar. Värm på en stekpanna med rapsolja och bryn köttet runtom. Lägg över köttet i en ugnsfast form och stoppa en stektermometer i mitten på den största biten. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader och låt det stå tills termometern visar en temperatur på 62 grader, ca 25 minuter. Ta ut köttet och låt det sedan vila 5 minuter.

2. Vitlökssmör: Låt smöret bli rumstempererat. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt hackad persilja. Använd gärna en gaffel till att blanda om. Forma smöret till en rulle och ställ kallt.

3. Sparrisen: Skölj sparrisen och bryt av botten på den. Stek sparrisen i smör i en stekpanna. Rör eller skaka i pannan så den får en fin yta runt om. Skär upp lammet, servera med sparris och vitlökssmör.

Mer på grapevine.se

Att tillverka vin

När man gör vin behöver man först och främst vindruvor av arten Vitis vinifera, vilken står för 99% av världens vinproduktion. Vindruvor som vi köper i affären är av en annan art och duger inte till vinproduktion. Till en butelj vin krävs cirka 1 kg druvor. Alkoholjäsning Innan jäsningen kan starta

Färserad vaktel med portvinskokta fikon och karljohansvamprisotto

Lyxa till det med vaktel till huvudrätt ackompanjerad av portvinskokta fikon och en krämig karljohansvamprisotto.