Lammstek med ljummen gnocchisallad, picklad pumpa och gremolata

Utskrift
Ingredienser

Örtiga lammracks

  • 8 lammracks 

  • olivolja 

  • salt och svartpeppar efter smak

Gremolata

  • 8 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk salt 
  • 2 ekologiska citroner, saft och zest
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl finhackad bladpersilja

Gnocci

  • 1 kg potatis, mjölig
  • minst 2 nypor salt 
  • 2 ägg
  • cirka 3–5 dl vetemjöl

Till gnocchisallad

  • Dina färdiga gnocchis (eller två paket 
  • färdiga gnocchi från mataffären)
  • en klick smör
  • en skvätt olja
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 120 g bacon i små bitar
  • 150 g champinjon, i tunna skivor
  • 150 g grönkål, repad och fint skuren 
  • ett knippe färsk timjan 
  • 4 msk balsamvinäger 
  • 4 msk oxfond
  • 0,5 dl vatten
  • Picklad pumpa efter smak 

Gör så här

Gremolata

Blanda alla ingredienser till gremolatan, smaka av och ställ åt sidan.

Lammracks

Stek dina lammracks i olivolja, så att de får fin färg runtom.

Sätt ugnen på 125 grader.

Ställ racksen i en ugnsfast form och låt dem ugnsteka tills de har en innertemperatur på 54 grader. Då blir köttet vackert rosa.

Om du vill ha det mer genomstekt, låt dem stå i ugnen några minuter till

Gnocchi
Jag knådar mina gnocchi med händerna, men det går också bra att använda en elvisp med degkrokar eller en vanlig träslev.

Koka potatisen med skalet på. När den har kokat klart, skala potatisen och pressa den i en potatispress.

Tillsätt ägg, salt och mjöl (ha i lite i taget, det är inte säkert att du behöver allt mjöl). Degen ska bli mjuk, följsam och inte klibba. Rulla degen till långa korvar.

Skär den i mindre bitar och mönstra gnocchin genom att trycka en gaffel mot ena sidan.

Lägg dem efter hand på en bricka med lite mjöl på och koka dem i rikligt saltat vatten.

De är klara när de flyter upp.

Lyft upp dem ur kastrullen och lägg gnocchin på en kökshanduk.

 

Gnocchisallad
Ta fram en rejäl stekpanna eller stekgryta som har plats för samtliga ingredienser. Smält en klick smör och fyll på med lite olja. När smöret ”tystnat”, lägg i vitlök och bacon i pannan och låt det fräsa en liten stund innan du lägger ner svampbitarna. Låt vätskan släppa från champinjonerna och sedan sugas in igen i svampen.  

Lyft upp svampen, baconet och vitlöken och lägg åt sidan. Stek gnocchi i omgångar, i både smör och olja, de ska få en lite gyllene och frasig yta. När allt är färdigstekt, blanda ner svamp- och baconfrästet i grytan igen och häll över buljong. Låt den koka upp och skvätt i balsamvinäger och en klick smör. Blanda ner grönkålen och lite av den picklade pumpan (jag brukar ha i ungefär hälften av satsen i receptet).

Smaka av med timjan, salt och peppar från kvarnen. Servera med riven parmesan, gremolata och lammracksen. 

 

Mer på grapevine.se

Nytt nummer ute nu- dags för grillat!

Vill du också göra som våra 55 000 matintresserade läsare och starta en gratis prenumeration? Du anmäler dig enkelt via länken här

Tapas grillade musslor

Enkla små tilltug att servera före maten eller till tapasbuffén