Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander

Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander, serveras till röda smakrika viner.

Utskrift
Ingredienser
6 portioner
 
1 kg hel lammbog med ben
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 tsk malen kanel
2 tsk spiskummin
½ tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
½ g saffran (1 kuvert)
1 krm cayennepeppar
5 msk olivolja
5 msk vatten
75 g smör + drygt 1 msk att bryna köttet
salt
3 msk hackad färsk koriander
150 g hela skalade mandlar
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda lök, vitlök, kryddor, salt, olja och vatten. Häll hälften av blandningen i en ugnssäker form som rymmer lammet.
  3. Smält en matsked smör i en stekpanna och stek på hög värme tills köttet är brynt runt om.
  4. Lägg köttet i formen. Gnid in lammet med resten av blandningen och bred på smör.
  5. Häll på vatten så att det når halvvägs upp på köttet. Lägg på aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ungefär 2 timmar eller tills lammet är så mört att köttet lossar från benet.
  6. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i de skalade mandlarna. Stek tills mandlarna får en gyllene färg, 1–2 minuter. Var försiktigt så att du inte bränner dem. 
  7. Lyft ur mandlarna och lägg dem på en tallrik täckt med hushållspapper så att oljan absorberas.
  8. Ta sedan bort folien och låt köttet grillas tills det blir gyllenbrunt och knaprigt.
  9. Rör ner hackad koriander i skyn innan servering.
  10. Placera köttet mitt på ett stort serveringsfat och toppa med mandlarna.

Mer på grapevine.se

Hemmabaren

En klassisk shaker i rostfritt stål är ett måste om man vill göra proffsiga drinkar där hemma, men vilka mer redskap behöver man? Bartendern Fredrik Hjulfors gav oss en lista med bra-att-ha-saker till hemmabaren. Låt dig inspireras! Fredrik Hjulfors har varit i restaurangbranschen sedan han var 16

Pazo de San Mauro 2017

Släpps på Systembolagets beställningssortiment den 5/11

Laxfilé med paprikarub

En smakrik laxrätt med rökt paprika rub, serveras med krispig sallad och salsa med chili och mynta.