Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander

Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander, serveras till röda smakrika viner.

Utskrift
Ingredienser
6 portioner
 
1 kg hel lammbog med ben
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 tsk malen kanel
2 tsk spiskummin
½ tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
½ g saffran (1 kuvert)
1 krm cayennepeppar
5 msk olivolja
5 msk vatten
75 g smör + drygt 1 msk att bryna köttet
salt
3 msk hackad färsk koriander
150 g hela skalade mandlar
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda lök, vitlök, kryddor, salt, olja och vatten. Häll hälften av blandningen i en ugnssäker form som rymmer lammet.
  3. Smält en matsked smör i en stekpanna och stek på hög värme tills köttet är brynt runt om.
  4. Lägg köttet i formen. Gnid in lammet med resten av blandningen och bred på smör.
  5. Häll på vatten så att det når halvvägs upp på köttet. Lägg på aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ungefär 2 timmar eller tills lammet är så mört att köttet lossar från benet.
  6. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i de skalade mandlarna. Stek tills mandlarna får en gyllene färg, 1–2 minuter. Var försiktigt så att du inte bränner dem. 
  7. Lyft ur mandlarna och lägg dem på en tallrik täckt med hushållspapper så att oljan absorberas.
  8. Ta sedan bort folien och låt köttet grillas tills det blir gyllenbrunt och knaprigt.
  9. Rör ner hackad koriander i skyn innan servering.
  10. Placera köttet mitt på ett stort serveringsfat och toppa med mandlarna.

Mer på grapevine.se

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi. Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Sparkling Apple & Williams Pear

Ny alkoholfri mousserande dryck!

Pot au feu på kyckling

En äkta pot au feu är ett riktigt långkok som står och puttrar länge, här gör vi en betydligt snabbare variant.