Lammstek med sparris

Tid 
90 Minuter
Antal 
8
Ugn 
175°

En smakrik rätt komponerad av matkreatören Caroline Dafgård Widnersson. Serveras med salsa verde med mynta och stekta citroner.

Bild: Matilda Lindeblad Recept: Caroline Dafgård Widnersson
Utskrift
Ingredienser

1 lammstek med benet kvar, ca 2,5 kg
25 g smör, smält
½ dl olivolja
Flingsalt och svartpeppar

2 knippen grön sparris
2 knippen vit sparris, skalad
4 citroner 

Salsa verde

1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk kapris
2 sardeller
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här

1.Sätt ugnen på 175°C.

2.Pensla köttet med olivolja och smält smör. Krydda rikligt med salt och peppar runt om. Lägg på en plåt och stoppa in en termometer i köttet.

3.Sätt i steken i ugnen i 60 minuter, sänk därefter värmen till 120°C och låt stå tills termometern visar 64°C. Ta ut, täck med folie och låt vila i ca 15 minuter.

4.Koka sparrisen i lättsaltat vatten med 1 msk socker och 1 msk vitvinsvinäger. Den gröna i ca 3-4 minuter och den vita i ca 5-6 minuter.

5. Dela citronerna på hälften och grilla eller stek på hög värme så att dem får fin färg.

6. Skär upp köttet och servera tillsammans med sparris, citron och salsa verde.

Salsa verde

1. Mixa ihop alla ingredienserna till salsa verden med en stavmixer till en sås. Smaka av med salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Kraft & elegans

I Sverige älskar vi amarone och ripasso. Och det är lätt att förstå varför – vinet passar förvånansvärt bra till nordisk mat och när vintermörkret omsluter oss längtar vi efter ett kraftfullt rött vin med mycket smak. Här berättar vi om familjen Tommasis amarone och ripasso och bjuder på recept på

Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Elegant pinot noir från Bourgogne

Surdegsbröd med avokado, koriander och getost

En fräsch och lyxig toast gjord på surdegsbröd med koriander, citron och mjuk bredbar getost.