Långkok: lammgryta med kummin, rosmarin och lingon & rostade grönsaker

Tid 
2 Timmar
Antal 
4

Härlig gryta signerad kändiskocken Mattias Larsson

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

800 g rejäla lammgrytbitar
2 ½ dl rödvin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 msk rosmarin, fi nhackad
1 tsk maizenamjöl
3 msk rårörda lingon
smör, salt och svartpeppar

Rostade grönsaker:
400 g små färskpotatisar
2 paprikor
1 liten zucchini
2 gula lökar
salt och olivolja

Gör så här

1. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta, peppra och bryn lammbitarna i smör tills de är ordentligt brynta.

2. Häll ner grytbitarna i en kastrull och koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet över lammgrytbitarna.

3. Finhacka och tillsätt lök, vitlök, kummin och rosmarin. Lägg på ett lock och koka sakta ca 1–1 ½ timme tills köttbitarna känns möra.

4. Blanda maizenamjölet med 1 tsk vatten och vispa ner det i grytan. Lägg ner lingonen och låt det koka ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm under tiden ugnen till 200°C. Dela färskpotatisarna på hälften. Kärna ur och skär paprikan 2 cm stora bitar. Skär zucchinin i 2 cm stora bitar och klyfta löken.

6. Lägg potatisen i en ugnsfast form och blanda med lite salt och olivolja. Ugnsbaka ca 15 minuter och tillsätt därefter de övriga grönsakerna.

7. Ringla över lite mer olivolja och salta. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad färg.

8. Servera de rostade grönsakerna tillsammans med lammgrytan.

Mer på grapevine.se

Gin & Tonic- trendigaste du kan dricka just nu!

Det började som en malariamedicin, blev sedan en standarddrink och är nu bland det trendigaste man kan dricka. Här kikar vi närmare på historien bakom Gin & Tonic och tipsar om tre bra gin-sorter som alla ger sin egen touch på den klassiska drinken. AV: ELISABET WIDELL ❖ ALLTING BÖRJADE på 1600

Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Oliver med granatäpple och valnötter

Ett tillbehör eller som en förrätt. Passar till smakrika rätter på kött, grönsaker eller fågel. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.