Långkokt srirachaglaserad högrev med bakad sötpotatis

Långkoka högrev är varken jobbigt eller avancerat. Långkoket sköter i stort sätt sig själv och du får gott om tid att göra en krämig cole slaw, baka sötpotatis och smaka på det härliga vinet.

Recept: Eleonora von Essen Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 kg högrev
salt
oxfond på flaska

Cole slaw
1 litet spetskålhuvud, gärna lila
1 stor morot
1 dl majonnäs
1/2 dl yoghurt, 10%
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Glaze
1 dl japansk soja
1/2 dl honung
1 msk sriracha
2 vitlöksklyftor, skalade och fint rivna

Till servering
bakad sötpotatis
rostade sesamfrön
salladslök

Gör så här
  1. Putsa köttet. Ta inte bort för mycket fett, det behövs för att bevara smaken.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten. Mät hur mycket vatten du häller i. Koka upp och skumma av ytan med en sked, och tillsätt sedan 1/2 msk salt och 3 msk fond per liter vatten du använt.
  3. Koka på svag värme i ca 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Lyft upp högreven och lägg den i en ugnsfast form i kylen i ett par timmar, helst över natten.
  4. Strimla kålen fint med vass kniv eller mandolin. Skala och riv moroten. Rör samman majonnäs, yoghurt, vinäger och senap i en stor skål, smaka av med salt och peppar. Vänd ner kål och morot.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Rör ihop ingredienserna till glazen.
  7. Skär köttet i tjocka bitar och lägg dem på en folieklädd plåt. Pensla dem runt om med glaze och stek i ugnen i ca 10 min. Pensla en gång till och stek i ytterligare 5 min. Strö över lite rostade sesamfrön och strimlad salladslök och servera till bakad sötpotatis.

Mer på grapevine.se

Rosa toner

Från att främst ha varit ett mingelvin har nu rosévinerna utvecklats till att passa i de flesta sammanhang, även till mat. Låt dig inspireras av Grapevines guide till roséviner. Ett glas rosé i kvällssolen på verandan eller balkongen har blivit nästan lika förknippat med svensk sommar som sill och

Fläskfilé med sötpotatisröra

Gör en variant på den klassiska potatispurén, en färgstark röra med lite sydafrikansk touch av sötpotatis och apelsin.