Lax med spenat och chèvretäcke

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
175°

Lax i ugn är både läckert och lyxigt och kanske framförallt - väldigt enkelt att tillaga.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600-700 g laxsida

2-3 skivor chèvre
1 burk crème fraiche
2 nävar bladspenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tips 

Om du har tid, baka laxen längre (ca 1 timme) på lägre temperatur (100 grader), det ger ett saftigare resultat.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Finhacka löken, stek den mjuk i olja och pressa i vitlöken. Vänd ner bladspenat och crème fraiche. Blanda väl.

3. Smula ner chèvren och fördela röran ovanpå laxen och tillaga i ugnen cirka 20-40 minuter, beroende på hur tjock laxen är.

4. Servera med sallad.

Mer på grapevine.se

Vin till fisk och skaldjur?

Skaldjur är lite speciellt, här råder sötma fast man ofta förknippar havets läckerheter med sälta. Köttet i sig har nämligen en viss sötma. Därför passar mousserande, vitt eller rosévin av typen ”friskt och fruktigt”. Exempel på sådana viner är Gancia Prosecco Brut (mousserande), Chablis l’

Duorum Vinha de Castelo Melhor Vintage Port

Komplext vin med mycket fyllig smak

Höstgryta med kyckling, äpple och Dijon

Härligt höstig gryta med smak av Dijon. Ta hand om trädgårdens äpplen i höstens grytor! Snabbköpets går också bra om du inte har ett eget träd. ​