Laxtartar med sojamajonnäs

Antal 
6 portioner/12 stycken

Len och god tartar med syrliga och salta tillbehör, en toppmatchning till torrt mousserande och champagne!

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

150 g rå Salmalax, fint tärnad
150 g kallrökt lax i bit, fint tärnad
1 väl mogen avokado, fint tärnad
2 msk salladslök, finstrimlad
2 msk hackad färsk koriander
2 lime, 1 pressad + 1 klyftad
3 msk korianderblad
flingsalt och nymald svartpeppar

Syrad gurka
1/2 gurka, hyvlad på längden
2 msk ättikssprit, 12 %
1 dl vatten
2 msk strösocker
1 krm salt

Sojamajonnäs
2 dl majonnäs, gärna hemgjord
2 tsk japansk soja

Till servering
12 gemsalladsblad och rostade sesamfrön

Gör så här
  1. Blanda alla ingredienser till laxtartaren i en skål och pressa över saften från en lime. Salta och peppra efter smak.
  2. Blanda ättika, vatten, socker och salt. Rör tills sockret löser sig.
  3. Lägg i gurkan och låt den stå 30 min.
  4. Rör ihop majonnäs och soja.
  5. Lägg upp tartaren på salladsblad, klicka på majonnäsen. Garnera med gurka och lime.

Mer på grapevine.se

Dryckesprofilen Alf Tumble

Han blev utsedd till Årets Dryckesprofil 2016 och är sommelier, vinskribent och författare, men även dj. Och nu vill han sprida en mindre snobbig vinkultur genom boken ”Vin – så funkar det”. Låt oss börja från början. Alf har alltid gillat att skriva, utbildade sig till copywriter i tjugoårsåldern

Grillad entrecôte

Saftig biff serverad med hemlagad BBQ-sås, bakpotatis och morotslaw.