Marinerade skaldjur med ingefära, saffran och citronkrutonger

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

Lyxig förrätt med fantastiska smakkombinationer.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Marinerade skaldjur
1 hummer
4 pilgrimsmusslor
4 havskräftor
100 g skalade räkor
1/4 gurka (skalad, urkärnad och tärnad)
1 morot skalad och tunt skivad
3 salladslökar, tunt skivade
2 tomater (skalade, urkärnade och tärnade)
1/2 röd finhackad chili
1/2 grön finhackad chili

Marinad 
2 morötter
2 tomater
1 paket saffran
1 äpple (skalat och urkärnat)
1/2 gul lök
1/4 gurka skalad
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära (ca 5 cm, skalad)
1 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
1 urkärnad chili
salt, svartpeppar och färskpressad limejuice

Citronkrutong
2 skivor vitt bröd gärna surdeg
1 citron (ekologisk)
2 msk olivolja
1 st nypa salt

Gör så här

1. Skär brödet i tärningar och blanda med rivet skal från citronen, olivolja och salt. Rosta gyllene i ugnen på 200 grader.

2. Kör alla ingredienser till marinaden i en mixer och sila. Ställ marinaden kallt.

3. Dela hummern och ta ut och skär ner köttet i önskade bitar.

4. Skala havskräftorna och halstra pilgrimsmusslorna hastigt i het panna.

5. Arrangera skaldjuren med de tärnade och skivade grönsakerna, krutonger och marinad i tallrikar eller skålar och servera.

Mer på grapevine.se

Vin till fläskkött?

Fläskkött har en mjuk smak som är enkel att kombinera till vin, men som alltid beror det på ingredienserna i maträtten eller tillbehören. Är kryddningen smakrik passar ett mustigt vin, t ex Le Verdier Côtes du Rhône Villages eller Lyngrove Shiraz . Till klassikern fläskfilé med potatis och gräddsås