Marinerade skaldjur med ingefära, saffran och citronkrutonger

Tid 
40 Minuter
Antal 
4 personer

Lyxig förrätt med fantastiska smakkombinationer.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Marinerade skaldjur
1 hummer
4 pilgrimsmusslor
4 havskräftor
100 g skalade räkor
1/4 gurka (skalad, urkärnad och tärnad)
1 morot skalad och tunt skivad
3 salladslökar, tunt skivade
2 tomater (skalade, urkärnade och tärnade)
1/2 röd finhackad chili
1/2 grön finhackad chili

Marinad 
2 morötter
2 tomater
1 paket saffran
1 äpple (skalat och urkärnat)
1/2 gul lök
1/4 gurka skalad
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära (ca 5 cm, skalad)
1 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
1 urkärnad chili
salt, svartpeppar och färskpressad limejuice

Citronkrutong
2 skivor vitt bröd gärna surdeg
1 citron (ekologisk)
2 msk olivolja
1 st nypa salt

Gör så här

1. Skär brödet i tärningar och blanda med rivet skal från citronen, olivolja och salt. Rosta gyllene i ugnen på 200 grader.

2. Kör alla ingredienser till marinaden i en mixer och sila. Ställ marinaden kallt.

3. Dela hummern och ta ut och skär ner köttet i önskade bitar.

4. Skala havskräftorna och halstra pilgrimsmusslorna hastigt i het panna.

5. Arrangera skaldjuren med de tärnade och skivade grönsakerna, krutonger och marinad i tallrikar eller skålar och servera.

Mer på grapevine.se

Cooking Distilled 3

I avsnitt nummer tre lagar matlagningsduon Ludvig Brydolf och Niklas Gunnarsson en himmelskt god efterrätt med smak av Islay Whisky. Du hittar även receptet här på Grapevine.se Missa inte deras matlagning, prenumerera enkelt på deras YouTubekanal och håll dig uppdaterad.

Helstekt italiensk rostbiff

En hemgjord pestosås passar fint till det möra köttet. Bra bjudrätt som går att förbereda i god tid.