Matjessillsallad med pepparrotskräm och brynt smör

Antal 
4 portioner

Otroligt god och vacker förrätt som är mycket lättare att göra än den ser ut. Ett tips är att placera en assiett på en stor tallrik och lägga upp ingredienserna runtom och sedan ta bort assietten.

Utskrift
Ingredienser

200 g hela matjessillfiléer av hög kvalitet
1/2 citron

1 grönt äpple
1 gula beta
1 rödbeta
4 msk fint hackad gräslök
75 g smör
nymald svartpeppar

Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
1–2 msk pepparrot

1 tsk flytande honung
1 krm salt

Gör så här
  1. Koka betorna mjuka. Skala och klyfta dem tunt.
  2. Skiva halva äpplet tunt, tärna andra halvan mycket fint. Pressa citronen över äppelskivor och tärningar.
  3. Hacka matjessillen grovt.
  4. Fördela matjessill, äppelskivor- och tärningar samt betor i en ring på fyra stora tallrikar. 
  5. Rör ihop ingredienserna till pepparrotskrämen och lägg en klick i mitten och dra gärna ut den dekorativt med en sked som på bilden.
  6. Bryn smöret så att det blir nötbrunt och skeda bort skummet. 
  7. Droppa över lite brynt smör precis vid servering och strö över gräslök.
  8. Dra ett par varv med pepparkvarnen.

Mer på grapevine.se

Frankofil!

Välkomponerat, okomplicerat och fokus på råvaran. Så lät Erik Hammars vinnarrecept i Sveriges mästerkock. Här berättar han om tävlingen och kärleken till det franska köket.

Margaritaceviche på hälleflundra

Ett perfekt förrätt med smak av chili, koriander, lime och med en touch av Patrón Silver. Receptet kommer från Ludvig Brydolf.