Mjölkchokladterrin på mandelbotten

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer

Himmelsk mjölkchokladterrin med sorbet på svenska havtornsbär och marshmallows, blir en söt avslutning på middagen.

Recept: Görgen Jönsson Bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Mjölkchokladterrin:
70 g grädde
80 g philadelphiaost
1 ägg
130 g mjölkchoklad

Chokladmandelbotten: 
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl mjölk
0,25 dl olivolja
0,25 dl kakaopulver
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl vetemjöl
0,25 msk bakpulver

Havtornssorbet:
300 g havtornsjuice
190 g sockerlag
40 g glykos
110 g äppeljuice

Marshmallows: 
0,4 dl vatten
1 dl strösocker
0,4 dl ljus sirap
0,25 dl glykos
En liten nypa salt

Tips 

Blir det kantbitar över från chokladmandelbotten? Torka i 80 °C i ugn, smula sedan över kakan som garnering. 

Gör så här

1. Mjölkchokladterrin: Koka vispgrädden och philadelphiaosten. Tillsätt ägget och slå blandningen försiktigt över chokladen. Mixa smeten slät med stavmixer. Fyll upp smeten i valfri form och grädda den i ugn på 95°C i ca 20-25 min. Smeten ska sluta dallra när man puttar på formen. Ta ut och låt den svalna. Frys den sedan en liten stund så går det lättare att trycka ut den ur formarna. (Om man har mjuka gummiformar).

2. Chokladmandelbotten: Blanda ägg och strösocker. Häll försiktigt i mjölken följt av olivoljan. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vänd sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt på 160 °C i ca 15-16 min. Låt chokladbottnen svalna på plåten. Skär i valfri form. 

3. Havtornssorbet: Blanda ingredienserna och kör i glassmaskin.

4. Marshmallows: Koka vatten, strösocker, sirap, glykos och salt till 120 °C. Tillsätt gelatinet och 0,25 dl vatten. Häll upp lagen i rostfri blandar bunke och vispa på medelhastighet i 5 min. öka sedan till full hastighet i 5 min. Massan ska bli luftig som en maräng. Strö upp ett ca 2-3 mm tjockt lager med florsocker på en plåt och häll upp och bred ut massan. Strö på lite florsocker och ställ i torrt till nästa dag

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

Vila Santa Reserva Magnum

Nyanserat och kryddigt vin

Salta kex med tomatost, feta & rosmarin

Dessa goda och snygga tilltugg fixar du i ett nafs!