Moules – Un moment like this

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Moules marinière, vinkokta musslor, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Prova Mattias Larssons recept som han kallar ”Moules – Un moment likes this”.

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 kg blåmusslor

3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja
5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka
4 soltorkade tomater
2 skivor lufttorkad skinka
2 msk hackad basilika

Till servering; gott bröd

Tips 

Ingredienserna är beräknade till en förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer.

Gör så här

1. Skrubba musslorna noga och låt de ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

3. Värm en kastrull till högsta temperatur. Tillsätt olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i en halv minut. Slå över vinet, salta och lägg på locket.

4. Koka musslorna ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Ta av kastrullen från plattan och lyft ur musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

5. Skala och fintärna morot och palsternacka i riktigt små tärningar. Skär skinkan i lika små bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Finhacka de soltorkade tomaterna.

6. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden, låt sjuda i 5 minuter. Mixa ner smöret i såsen med en stavmixer. Tillsätt musslorna, rotfrukterna, tomaterna och skinka. Låt det sjuda upp.

7. Fördela musslorna i 4 djupa tallrikar, eller på ett stort fat, och häll över såsen. Servera med grillat gott bröd.

Mer på grapevine.se

Expert på champagne

Maya Samuelsson är sommelier och expert på mousserande vin. Hon undervisar på familjeföretaget Vinkällan och tipsar om vin i TV4. Här berättar hon hur det hela började – att vin har funnits i hennes liv sedan barnsben. Maya var bara ett halvår gammal då hon besökte sin första vingård och redan i

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins”

Ekologiskt och smakrik "Baby Châteauneuf-du-Pape"

Glögg med guldkant

En smakrik rödvinsglögg med lätt citrussmak och toner av lakrits i eftersmaken. Får du inte tag på Angostura Orange kan du ta några stänk Angostura Bitter och en extra apelsin.