Moules – Un moment like this

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Moules marinière, vinkokta musslor, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Prova Mattias Larssons recept som han kallar ”Moules – Un moment likes this”.

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 kg blåmusslor

3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja
5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka
4 soltorkade tomater
2 skivor lufttorkad skinka
2 msk hackad basilika

Till servering; gott bröd

Tips 

Ingredienserna är beräknade till en förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer.

Gör så här

1. Skrubba musslorna noga och låt de ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

3. Värm en kastrull till högsta temperatur. Tillsätt olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i en halv minut. Slå över vinet, salta och lägg på locket.

4. Koka musslorna ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Ta av kastrullen från plattan och lyft ur musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

5. Skala och fintärna morot och palsternacka i riktigt små tärningar. Skär skinkan i lika små bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Finhacka de soltorkade tomaterna.

6. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden, låt sjuda i 5 minuter. Mixa ner smöret i såsen med en stavmixer. Tillsätt musslorna, rotfrukterna, tomaterna och skinka. Låt det sjuda upp.

7. Fördela musslorna i 4 djupa tallrikar, eller på ett stort fat, och häll över såsen. Servera med grillat gott bröd.

Mer på grapevine.se

Karibiska bönor

Duane Dove är född på Tobago, men har bott i Stockholm i över 25 år. Han är något så udda som kakaoodlare, men är också chokladtillverkare, rom-expert, sommelier, författare, affärsinnehavare och f.d. krögare. Duane kommer från en multikulturell familj med rötter som förgrenar sig över Europa,

Melongazpacho

En underbart god gazpacho som du enkelt tar med i en plastbehållare eller i en ursköljd mineralvattenflaska och sedan serverar i små glas. Gazpachon smakar gott även utan mynta.