Moules – Un moment like this

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Moules marinière, vinkokta musslor, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Prova Mattias Larssons recept som han kallar ”Moules – Un moment likes this”.

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 kg blåmusslor

3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja
5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka
4 soltorkade tomater
2 skivor lufttorkad skinka
2 msk hackad basilika

Till servering; gott bröd

Tips 

Ingredienserna är beräknade till en förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer.

Gör så här

1. Skrubba musslorna noga och låt de ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

3. Värm en kastrull till högsta temperatur. Tillsätt olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i en halv minut. Slå över vinet, salta och lägg på locket.

4. Koka musslorna ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Ta av kastrullen från plattan och lyft ur musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

5. Skala och fintärna morot och palsternacka i riktigt små tärningar. Skär skinkan i lika små bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Finhacka de soltorkade tomaterna.

6. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden, låt sjuda i 5 minuter. Mixa ner smöret i såsen med en stavmixer. Tillsätt musslorna, rotfrukterna, tomaterna och skinka. Låt det sjuda upp.

7. Fördela musslorna i 4 djupa tallrikar, eller på ett stort fat, och häll över såsen. Servera med grillat gott bröd.

Mer på grapevine.se

Frankofil!

Välkomponerat, okomplicerat och fokus på råvaran. Så lät Erik Hammars vinnarrecept i Sveriges mästerkock. Här berättar han om tävlingen och kärleken till det franska köket.

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Dominican coffee med rom

Ingress till Dominican: En otroligt god variant av klassikern Irish Coffee. Här står Dominikansk rom och svart kaffe för styrkan, medan farinsocker, kanel och kardemumma ger den rätta karibiska känslan.