Moules – Un moment like this

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer

Moules marinière, vinkokta musslor, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Prova Mattias Larssons recept som han kallar ”Moules – Un moment likes this”.

Recept: Mattias Larsson Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 kg blåmusslor

3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja
5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka
4 soltorkade tomater
2 skivor lufttorkad skinka
2 msk hackad basilika

Till servering; gott bröd

Tips 

Ingredienserna är beräknade till en förrätt för 4 personer, alternativt huvudrätt för 2 personer.

Gör så här

1. Skrubba musslorna noga och låt de ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dem. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

3. Värm en kastrull till högsta temperatur. Tillsätt olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i en halv minut. Slå över vinet, salta och lägg på locket.

4. Koka musslorna ca 3–5 minuter tills de öppnar sig. Ta av kastrullen från plattan och lyft ur musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.

5. Skala och fintärna morot och palsternacka i riktigt små tärningar. Skär skinkan i lika små bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Finhacka de soltorkade tomaterna.

6. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden, låt sjuda i 5 minuter. Mixa ner smöret i såsen med en stavmixer. Tillsätt musslorna, rotfrukterna, tomaterna och skinka. Låt det sjuda upp.

7. Fördela musslorna i 4 djupa tallrikar, eller på ett stort fat, och häll över såsen. Servera med grillat gott bröd.

Mer på grapevine.se

Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till? En vällagad hamburgare är svår att motstå. Men hur gör man en

Angostura Cask No.1 3rd Edition

Tredje limiterade upplagan i Cask Collection serien!

Miniburgare med mozzarella, basilika och senapsmajo

Mumsiga och rökiga burgare i miniformat, så kallade ”sliders”. Så goda att du lätt kan sluka flera stycken.