Moussetårta

Antal 
15 bitar
Ugn 
225°

Den här tårtan är elegant och stilren, men inte alls så svår som den ser ut. Den blanka glasyren ger tårtan konditorklass. En perfekt vår-och sommartårta med den fräscha smaken av jordgubbs- och limepannacotta som gifter sig fint i munnen med den vita chokladmoussen. Receptet kommer från Linus Johansson, vínnare av "Hela Sverige Bakar".

Bild: Frida Wismar Recept: Linus Larsson
Utskrift
Ingredienser

Botten
2 ägg
¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Jordgubbs- och lime- pannacotta
2 gelatinblad
200 g jordgubbar
1 lime, saft och rivet skal
1 vaniljstång
2 ½ dl vispgrädde

1 ¼ dl strösocker

Vit chokladmousse
4 gelatinblad
1 ¼ + 7 dl vispgrädde
275 g hackad vit choklad
2/3 dl strösocker 
1 msk vatten
4 äggulor

Glasyr
5 gelatinblad
4 ¼ msk glukos
¾ dl mjölk, 3 %
1 dl kondenserad mjölk
200 g hackad vit choklad

 

Till garnering
färska bär

Gör så här

Tid toalt: 2 timmar + 2 timmar i kyl + 12 timmar i frys

Botten

1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.

2. Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål och vänd sedan ner i ägg- och sockerblandningen. Rör ner vattnet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, cirka 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna i formen.

Jordgubbs- och limepannacotta

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Mixa jordgubbarna. Tillsätt limesaft och -skal.

3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp stång och frön med grädden och sockret. Låt dra en stund och plocka sedan upp vaniljstången. Lägg ner gela-tinbladen och rör tills de har smält. Blanda ihop med jordgubbspurén. Låt pannacottan sätta sig lite.

Vit chokladmousse

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Värm 1 ¼ dl grädde, häll över den hackade chokladen och rör tills chokladen är slät.

3. Vispa 7 dl grädde löst.

4. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk temperaturen och sjud tills sockerlagens temperatur når 121°, koka inte för kraftigt – sockerlagen ska vara genomskinlig. Vispa äggulorna under tiden.

5. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggen och vispa samtidigt med elvisp på låg hastighet.

6. Smält försiktigt gelatinet i mikron eller en kastrull och häll ner i äggblandningen. Vispa tills allt har svalnat. Vänd ner chokladblandningen. Vänd till sist ner den lösvispade grädden.

Glasyr

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten

2. Koka upp glukos, mjölk och den kondenserade mjölken. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de har smält. Häll allt över chokladen och rör till en slät blandning.

3. Tillsätt titandioxid för att få gelén kritvit, och mixa den med en stavmixer. Sila den gärna för att vara säker på att undvika klumpar och låt svalna.

Mer på grapevine.se

Nytt nummer ute nu- dags för grillat!

Vill du också göra som våra 55 000 matintresserade läsare och starta en gratis prenumeration? Du anmäler dig enkelt via länken här

Angostura Orange Bitter

Perfekt smaksättare

Chokladtårta med körsbär

Kladdkaka, chokladmousse och söta körsbär - en riktigt smaskig kombo!