Oliver med granatäpple och valnötter

Antal 
5

Ett tillbehör eller som en förrätt. Passar till smakrika rätter på kött, grönsaker eller fågel. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.

Recept: Shahrzads kokbok
Utskrift
Ingredienser

Ca 4 dl hela gröna oliver (urkärnade)
1 ½ dl valnötter
4 vitlöksklyftor
5-6 msk granatäppelsirap
½ granatäpple (fruktköttet)
Salt och vitpeppar
1 tsk golparpulver, om möjligt (se ingredienslistan sid 116)

Gör så här
  1. Hacka oliverna grovt.
  2. Rosta valnötterna på en het stekpanna ett par minuter under omrörning. Låt svalna och hacka grovt.
  3. Blanda oliver, valnötter och finhackad vitlök med granatäppelsirap och hackat fruktkött av granatäpple. Blanda väl, krydda med salt, peppar och ev. golparpulver och häll upp i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 2

I vingården beskärs vinrankan för att koncentrera växtkraften i de återstående skott som sedermera blir druvor. De nya grenarna binds upp så att solljuset ska kunna nå vinbladen, när de vuxit ut, vilket är nödvändigt för fotosyntesen (utan den blir det inga druvor och inget vin). Men grenarna binds även upp för att fordon ska kunna komma fram mellan vinraderna, t ex för att skörda och för att bespruta vinrankorna mot skadedjur.

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till asiatiska rätter

Lax och skaldjursröra

Klassisk toast på räkor och lax som förrätt eller tapas.