Örtig lammstek serverad med potatis- och olivsallad och grön kapriskräm

Antal 
4 personer

Härlig lammstek i ugn med klassisk rosmarin kryddning.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 1 kg lammstek (med ben)

250 g gula cocktailtomater
4 tsk kapris
1 dl blandade oliver
8-10 medelstora fasta potatisar
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka persilja
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
salt & peppar
1 vitlök
1 morot

Gör så här

Lammstek:

1. Lägg fram lammet 1 timme före tillagning, så att det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Gnid in lammsteken med salt, peppar, vitlök och finhackad rosmarin.

3. Lägg lammet i en ugnsfast form. Stick in köttermometern till mitten av steken.

4. Placera lammet i nedre delen av ugnen och stek till önskad innertemperatur.

5. När termometern visar 65 °C är steken lätt rosa inuti och vid 70 °C helt genomstekt. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter innan den skärs upp.

Potatis & Olivsallad:

1. Koka och skär ner potatisen i en bunke. Droppa över olivolja och vinäger.

2. Skär ner vårlöken i skivor och strimla moroten.

3. Blanda ner grönsakerna i potatisen tillsammans med oliverna. Dela tomaterna och toppa salladen med dem.

Grön kapriskräm

1. Mixa persilja och timjan med 1-2 vitlöksklyftor och ca 1 msk olivolja.

2. Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke och slå över örtoljan.

3. Hacka kaprisen grovt och rör ner i såsen. Välj om du vill blanda ner såsen i potatissalladen eller servera den bredvid.

Mer på grapevine.se

Toscanas stolthet

I Toscana är sangiovese de blå druvornas kung. Sex av Toscanas sju regioner som tillhör Italiens högsta kvalitetsklass för vin, DOCG, är baserade på just sangiovese. Ett riktigt prestigevin är Brunello di Montalcino som numera erbjuds av familjen Tommasi. Brunello di Montalcino var det första vin i

Tommasi Amarone Classico

Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter eller till hårdostar.

Älginnanlår med äppelchutney, nöt- och äppelsallad samt rödvinsås

En lite lyxigare middag med älginnanlår som smälter i munnen. I kombination med äppelchutney, nöt- och äppelsallad och rödvinsås blir rätten fulländad.