Ostbricka med tomatmarmelad och nötter

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
180°

Fyra förföriska ostar serverade med rostade nötter och hemlagad tomatmarmelad.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Ost Gruyére d’Etivaz
Brillat Savarin
Pecorino Toscano 2 ans
Abbaye de Bellocq

Marmelad
250 g plommontomater
150 g äpple
1 vaniljstång
50 g gul lök
0,75 dl rårörsocker
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten

Rostade nötter
100 g hasselnötter
75 g valnötter

Tips 

Ostarna kan såklart varieras, det finns många goda ostar som passar till denna marmelad.

Gör så här

1. Dela plommontomaterna i bitar, skala, kärna ur och tärna ner äpplen i ungefär lika stora bitar.

2. Hacka den gula löken och fräs i smör eller olja utan att den får färg. Tillsätt sedan tomater och äpple.

3. Kärna ur vaniljstången och lägg allt i kastrullen, tillsätt socker, vinäger och vatten. Låt puttra utan att brännas vid tills tomaterna och äpplena är mjuka, ta då upp vaniljstången.

4. Servera marmeladen kall.

5. Rostade nötter: sätt ugnen på 180 grader. Lägg alla nötter i en ugnssäker form och rosta i ca 10 min eller tills de är gyllenbruna. Serveras gärna ljumna.

Mer på grapevine.se

Förgyll med bubbel

Mousserande vin är en solklar stämningshöjare, så varför inte börja festen med bubbel? Här tipsar vi om några favoriter för olika smaker och plånböcker. Vi bjuder också på tre fina smårätter – budget, mellan och lyx, som trivs i bubblande sällskap. Mousserande vin görs i många stilar och länder,

Barceló Imperial

En prestigerom från Dominkanska Republiken

Rosmaringrillat lammrack med fänkål

Kombinationen lamm, rosmarin, vitlök och fänkål ger en riktigt italiensk smakupplevelse.